75 fát kivág a Sziget Kft. a Hajógyári-szigeten

2015.05.05. 08:40
Fakivágáshoz adta hozzájárulását a napokban az óbudai önkormányzat. Eszerint a Sziget Kft. 146 fát vághat ki a Hajógyári-szigeten, ebből 75 van a kerület, a többi a fővárosi önkormányzat területén. Egy Főkert-vizsgálat szerint a fák életveszélyesek, fenyegetik a futókat, fesztiválozókat, a helyiek azonban tömeges fapusztításról beszélnek.

Felbolydultak az óbudai civilek arra a hírre, hogy a kerület rábólintott a Sziget Kft. fakivágási kérelmére, miszerint összesen 146 életveszélyesnek nyilvánított fát kivágnának a Hajógyári-szigeten található Galériaerdőből. Az erdő a K-hídi bejárat mellett található a balra eső területen. 146-ból 75 fa található a kerület, a többi a fővárosi önkormányzat telkén. Lapunknak írt levelükben 

a civilek furcsának találják, hogy a Hajógyári-sziget több ezer fájából miért pont ezen a kisebb összefüggő területen vált balesetveszélyessé 150 fa.

Erre a választ Gerendai Károly adta meg lapunknak, aki szerint a szóban forgó terület évek óta problémás, nincs rendesen karban tartva. A fesztiválokon eddig lekerítették a veszélyessége miatt, és nem használták. Nemrég felvetődött, hogy a Sziget Kft. rendezze a környezetét, ezért egy felmérést készíttettek a Főkerttel minden egyes darab fáról.

A vizsgálat 146 esetben talált veszélyes fát, aminek a kivágását javasolták, pótlással. Ennek és az utak rendbetételének a 23 millió forintos költségét a kft. felvállalta, és jelezték a szándékukat az önkormányzatnak, ami végül elfogadta a tervet. Gerendai szerint a rendezett területet a fesztiválon meg tudják majd nyitni annak a veszélye nélkül, hogy a sátorozókra rádőlne valamelyik fa.

Egy korábbi óbudai bizottsági ülésen Bús Balázs polgármester az ügyben azt is elmondta, folyamatban van egy per a békásmegyeri fakidőlés kapcsán, amikor egy babakocsira dőlt rá egy fa, ezért komoly perek elé nézhetnek, ha nem foglalkoznak az életveszélyes fákkal.

A kivágott fák pótlását darabszámuk kétszeresével – 150 db –, faiskolából származó, első osztályú 20/25-ös törzskör (8 cm törzsátmérőjű) méretű előnevelt fákkal kell teljesíteni – a kivágást követő egy éven belül, írta lapunk kérdésére a kerületi polgármesteri hivatal. (Azért 150 darab a kétszeres szám, mert a kerület csak 75 fa ügyében érintett.)

Frissítés:

A részben forrásként használt önkormányzati bizottsági jegyzőkönyv számai nem teljesen pontosak, abban a tekintetben, hogy melyik önkormányzatnak hány fáját érintheti a kivágás. A szakvélemény szerint tehát összesen 75 érintett fáról van szó, aminek 90%-a az óbudai önkormányzat felségterületén áll - ezek kivágására van most engedély -, a többi a fővárosén. Ez utóbbi néhány fáról még nincs döntés. A fákat a Főkert fogja kivágni, a Sziget Kft. megbízásából.

Frissítés 2. - A végső, pontos számok

75 kerületi fa kivágása (engedélyezve), 11 fővárosi fa kivágása (még nem engedélyezve), további 42 fa kezelése. 

Forrás: Főkert
Forrás: Főkert