Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

75 fát kivág a Sziget Kft. a Hajógyári-szigeten

2015.05.05. 08:40
Fakivágáshoz adta hozzájárulását a napokban az óbudai önkormányzat. Eszerint a Sziget Kft. 146 fát vághat ki a Hajógyári-szigeten, ebből 75 van a kerület, a többi a fővárosi önkormányzat területén. Egy Főkert-vizsgálat szerint a fák életveszélyesek, fenyegetik a futókat, fesztiválozókat, a helyiek azonban tömeges fapusztításról beszélnek.

Felbolydultak az óbudai civilek arra a hírre, hogy a kerület rábólintott a Sziget Kft. fakivágási kérelmére, miszerint összesen 146 életveszélyesnek nyilvánított fát kivágnának a Hajógyári-szigeten található Galériaerdőből. Az erdő a K-hídi bejárat mellett található a balra eső területen. 146-ból 75 fa található a kerület, a többi a fővárosi önkormányzat telkén. Lapunknak írt levelükben 

a civilek furcsának találják, hogy a Hajógyári-sziget több ezer fájából miért pont ezen a kisebb összefüggő területen vált balesetveszélyessé 150 fa.

Erre a választ Gerendai Károly adta meg lapunknak, aki szerint a szóban forgó terület évek óta problémás, nincs rendesen karban tartva. A fesztiválokon eddig lekerítették a veszélyessége miatt, és nem használták. Nemrég felvetődött, hogy a Sziget Kft. rendezze a környezetét, ezért egy felmérést készíttettek a Főkerttel minden egyes darab fáról.

A vizsgálat 146 esetben talált veszélyes fát, aminek a kivágását javasolták, pótlással. Ennek és az utak rendbetételének a 23 millió forintos költségét a kft. felvállalta, és jelezték a szándékukat az önkormányzatnak, ami végül elfogadta a tervet. Gerendai szerint a rendezett területet a fesztiválon meg tudják majd nyitni annak a veszélye nélkül, hogy a sátorozókra rádőlne valamelyik fa.

Egy korábbi óbudai bizottsági ülésen Bús Balázs polgármester az ügyben azt is elmondta, folyamatban van egy per a békásmegyeri fakidőlés kapcsán, amikor egy babakocsira dőlt rá egy fa, ezért komoly perek elé nézhetnek, ha nem foglalkoznak az életveszélyes fákkal.

A kivágott fák pótlását darabszámuk kétszeresével – 150 db –, faiskolából származó, első osztályú 20/25-ös törzskör (8 cm törzsátmérőjű) méretű előnevelt fákkal kell teljesíteni – a kivágást követő egy éven belül, írta lapunk kérdésére a kerületi polgármesteri hivatal. (Azért 150 darab a kétszeres szám, mert a kerület csak 75 fa ügyében érintett.)

Frissítés:

A részben forrásként használt önkormányzati bizottsági jegyzőkönyv számai nem teljesen pontosak, abban a tekintetben, hogy melyik önkormányzatnak hány fáját érintheti a kivágás. A szakvélemény szerint tehát összesen 75 érintett fáról van szó, aminek 90%-a az óbudai önkormányzat felségterületén áll - ezek kivágására van most engedély -, a többi a fővárosén. Ez utóbbi néhány fáról még nincs döntés. A fákat a Főkert fogja kivágni, a Sziget Kft. megbízásából.

Frissítés 2. - A végső, pontos számok

75 kerületi fa kivágása (engedélyezve), 11 fővárosi fa kivágása (még nem engedélyezve), további 42 fa kezelése. 

Forrás: Főkert
Forrás: Főkert

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?