Hatalmas étvágyuk van a BKV mozgólépcsőinek

2015.05.19. 14:11

Éves szinten körülbelül 150 utas jelentkezik kárigénnyel mozgólépcsőn bekövetkező balesettel kapcsolatban, írta a BKV kérdésünkre, miután egy olvasónk jelezte, hogy leharapta a cipősarkát a Deák téri mozgólépcső.

Az esetek mindegyikét kivizsgálja a BKV, és a körülmények ismeretében az utasnak a cég partnerbiztosítója kártérítést nyújt. Leggyakrabban a cipőkben és a ruhákban esik kár. A helyszíni vizsgálatot, valamint a kárügy rendezését segíti, ha az utas azonnal jelenti az esetet a forgalmi ügyeleten. 

Az olvasónkat megharapó mozgólépcsőt a BKV szakemberei megvizsgálták az eset bejelentése után, de nem találtak rendellenességet, a jelzett esemény óta pedig nem fordult elő hasonló eset. A mozgólépcső megfelel a beépítéskor érvényben lévő szabványnak, a féléves gyakoriságú műszaki biztonságtechnikai vizsgálatok alapján is a rendeltetésszerű használatra alkalmas, állítja a BKV.

A cikkre több olvasói levelet is kaptunk, ami bizonyítja, hogy nem ritka az eset:

„Hasonlóan jártam én is kb. 2011-ben. A Kálvin téren jöttem fel, és a cipő sarkát becsípte a mozgólépcső vége, szaknyelven fésű, mint megtudtam. A mozgólépcsőt meg kellett állítani, de csak azután lehetett kiszabadítani a cipőt, hogy elindították a másik irányba a szerkezetet. Az állomás személyzete nagyon segítőkész volt, felvettek egy jegyzőkönyvet a balesetről. Mivel a cipő használhatatlan lett, gondoltam, teszek egy próbát, ha már biztosítva van az ember, amíg utazik. A BKV honlapján keresztül felvettem a kapcsolatot a biztosítási ügyekkel foglalkozó részleggel, ahová személyesen ki kellett vinni a »bűnjelet« és a cipő vásárlásakor kapott nyugtát, majd némi papírmunka után az okozott kár összegét (cipő újkori ára mínusz 2000 Ft, az avultatás miatt) átutalták a számlámra" – írta Péter.

Tamást felvételi vizsga előtt sokkolta a Deák téri mozgólépcső:

Ugyanitt 1996-ban egy gonosz lépcső komplett cipőtalptól szabadított meg, és bicegve mentem be az egyetemi szóbeli felvételire.

Azt már nem tudtuk meg, sikerült-e a vizsga.

Mozgólépcső–dobermann 1:0

Érzékenyebb olvasóinkat kérjük, hogy ne olvassák el ezt a részt, Máté levelén még a cikk írója is felszisszent!

„Olvastam a cikket a harapós mozgólépcsőről, és egyszerre lettem dühös és nyugodtam meg, hogy nem csak velem történhet ilyen... Kb. 2 hónapja a kutyámmal (dobermann) utaztam a metrón – mint mindig. Ugyanott, a mozgólépcső végén azonban a szokásostól eltérően nyüsszentett egyet a kutyám, de akkor nem tulajdonítottam neki jelentőséget.

A következő zebra előtt állva azonban valami foltot vettem észre a kutyám alatt. Nos, az a vére volt. Teljesen szétcafatolta a hátsó lábát a mozgólépcső. Nem volt olcsó az állatorvos sem, de a kutyám fájdalma pénzben nem ellensúlyozható és fáj."

Ha sokan nem is ismerik, a BKV üzletszabályzata rendelkezik a kutyák mozgólépcsőztetéséről, méghozzá így:

Kutya csak felemelve szállítható. Súlyosabb testű kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.

Kutyások, ezt érdemes alaposan megfontolni!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport