Megmondaná az óvónőnek, mennyit keres?

2015.06.12. 15:19

Szeptember 1-től egy friss törvénymódosításnak köszönhetően az eddiginél jóval több gyereknek jár ingyenes étkezés a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabály szerint mások mellett azok a gyerekek is jogosulttá váltak, akik esetében

"a szülő nyilatkozata alapján az  egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a  kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át". 

Ez amúgy jelenleg 89 408 Ft.

Ehhez képest a ferencvárosi óvodákban ezt a nyomtatványt dugták a szülők orra alá: 

  óvodai jövedelemnyilatkozat

Ön mit szólna, ha az óvoda a (büntetőjogi felelősségére utalva) nyilatkoztatná, hogy mennyit keres? Az az olvasó is úgy érezte, hogy ez nonszensz, akitől a képet kaptuk.

A törvény szerint csak azoknak a szülőknek kell a jövedelmükről nyilatkozniuk, akik kérik az ingyenes étkeztetést a gyereküknek, és nekik is csak arról, hogy a jövedelmi korlát ismeretében jogosultak-e rá. A IX. kerületben viszont mindenkinek a kezébe nyomták a papírt, hogy írja rá, konkrétan mekkora a család nettó jövedelme (egy óvodában sosem titok, hogy hány gyerek van a családban, így könnyű felszorozni az összeget).

Bár a ruhák, a kocsi, egyebek alapján az oviban nehéz eltitkolni, ki milyen életszínvonalon él, a konkrét jövedelmét azért az ember nem feltétlenül akarja az óvónők orrára kötni. Arról nem is beszélve, hogy adatvédelmi szempontból az eljárás hány súlyos sebből vérzik.

Olvasónk szerint a papír mellett a szülőknek szóban adott tájékoztatásból sem derült ki, hogy a formanyomtatványt egyáltalán nem kötelező kitölteni. Csak a jogban járatosabb szülők tudták biztosan, hogy (az adóhivatalon kívül) senki sem kötelezheti őket arra, hogy megmondják, mennyit keresnek.

Kérdéseinkkel megkerestük a Ferencvárosi Önkormányzatot, ahol viszont nagyon gyorsan elismerték a hibát: a Ferencvárosi Intézményüzemeltető Központ a jövő héten új formanyomtatványokat küld ki.