Sok a hiba a felújított 1-es villamoson

2015.08.17. 11:20
Még fél éve sincs, hogy az utasok birtokba vehették a felújított és meghosszabbított 1-es villamos vonalát. Beáznak az új megállók, a pályák környezetét elönti a szemét, kivitelezési hibák és a Kacsóh Pongrác úti felüljárón 20 kilométer per órával döcögő villamos. Ezek jellemzik a 27,5 milliárd forintból felújított 1-es villamos projektet. Bejártuk, lefotóztuk, rákérdeztünk, hogy miért.

A BKK szerint az üzemeltető, a projektmérnök és a megrendelő szakemberei rendszeres garanciális bejárásokon rögzítik a hibákat, és intézkednek a javításról – balesetveszély esetén soron kívül. A BKK szerint a fotókon látható hibák nem jelentősek, kijavításukat folyamatosan végeztetik a vállalkozóval. A képek alatt a BKK reakcióját olvashatják.

BKK: Az utóbbi időszak rendkívüli időjárásának hatására a fű kis mértékben kiszáradt, ez elfogadható. Az éves garanciális bejárás után a szakemberek döntésének megfelelően utólagos „felülvetést” vagy gyepszőnyegcserét végeznek. A vágányzónában automata öntözőberendezés van, ott az öntözés folyamatos.

BKK: A műszaki átadás-átvétel idején hibalisták készültek. Az ott rögzített és azóta feltárt hibák balesetveszélyt nem jelentenek. A jelzett javításokat alvállalkozó végzi el. Azokat a hibákat, amelyek nem tartoznak ebbe a körbe, az üzemeltető javítja.

BKK: Ez nem jelent balesetveszélyt, így a garanciális bejárást követően lesz javítva.

BKK: Nehezen kezelhető, és nem csak Budapestre jellemző probléma a graffiti. Jelentős anyagi ráfordítást igényel az újabb és újabb falfirkák eltüntetése. Az üzemeltető lehetőségei korlátozottak, de törekszik az újonnan átadott eszközpark esztétikai látványának megőrzésére.

BKK: A korábban jóváhagyott koncepció alapján készült a tervezés. A megállók kialakításánál a valós igényekre és lehetőségekre alapoztak, ezért a hídon áll meg a villamos. A hidakon jellemzően erősebb a légmozgás, de ez a víz feletti építményeknél természetes jelenség.

BKK: A BKK egyeztetést kezdeményezett a zöldfelületek gondozásáról, az üzemeltető kijelöléséről. Ezek a munkák nem beruházói, hanem üzemeltetői és tulajdonosi feladatok, azonban az ezekhez kapcsolódó jogi kérdések tisztázásáig, rendezéséig, a projekt kedvező megítélése érdekében a kaszálást 2015. augusztus 7-én a BKK elvégeztette. A cserjék és fák 3 éves utógondozását, szükség esetén pótlását továbbra is a kivitelező végzi.

BKK: Az összegyűlt szemét összeszedése nem beruházói és nem garanciális feladat. A szemét összeszedése a tulajdonos által kijelölt üzemeltető kötelessége.

BKK: A Kacsóh Pongrác úti felüljáró nem volt része az 1-es villamos felújításának, mert a vágány állapota azt nem indokolta. A vágány műszakilag most is megfelelő állapotú, de a dilatációkat ki kell cserélni, ezt a BKV végzi majd el.

BKK: Ezt a hibát garanciális feladatként javíttatjuk a vállalkozóval.

BKK: Kérjük, adják meg a pontos helyszínt, hogy a garanciális javításról intézkedhessünk.