Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Elkészült a felújított szuperHÉV prototípusa

2015.10.20. 07:13
Új dizájn, új utastér, klíma, konnektorok, kamerák, ingyenwifi: ilyenek lehetnek a 30-40 éves HÉV-kocsik, ha lesz 15 milliárd forint a felújításukra. Bejutottunk a prototípusba.

A BKV szentendrei kocsiszínében szinte teljesen elkészült az első felújított HÉV-motorvonat prototípusa – a gépészeti rendszerek kivételével. A felújítás elsősorban a külső- és belső dizájn –BKK által tervezett – megújításáról, az utasok kényelmének fokozásáról szól. A kocsi új külső festést kapott, az utasterét áttervezték, de a hajtásrendszerhez nem nyúltak hozzá.

Az új, világosabb zöld retró szín a régi HÉV-kocsikra (a csepeli vonalon üzemelő MIX/A típusra) emlékeztet, az ablakok fekete keretet kaptak, a feltűnő sárga csíkokat biztonságtechnikai okokból tették fel. A felújított HÉV-szerelvény jelenleg még nem mozgásképes, a különböző szerelések, ellenőrzések után várhatóan tavasszal-nyár elején állhat forgalomba.

Az utastér nagyon megváltozott. Új üléseket, új üléselrendezést kapott. Eltűntek a térelválasztó panelek, ami megmaradt, az üvegből van. A középső (pót)kocsiba felhajtható üléseket tettek be arra az esetre, ha valaki nagyobb poggyásszal száll fel (ahogy a tervező nevezte: multifunkcionális közösségi tér alakult ki). Az ülések felett eltűnt a rácsos régi csomagtartó, átlátszó üveglapokat építettek be helyette.

Teljesen új a kapaszkodórendszer, ami már inkább egy csuklós busz belső világát idézi. A zöld kapaszkodókon az újabb fajta narancssárga jegykezelő berendezések vannak.

A mennyezeten két sorban végigvonuló új lámpatestekben LED-es világítás működik. Vizuális tájékoztatón írják majd ki az aktuális állomások neveit, új a hangosításrendszer is. Kocsinként hat belső kamerát lehet összeszámolni, bár az üzemeltetők már most aggódnak a rongálók miatt. Az utasteret klímával látták el, sőt ingyenwifi is lesz a szerelvényen, ahol az oldalfalban (230 voltos) konnektorok biztosítják, le ne merüljön az utas laptopja vagy telefonja.

A 3-as metró szindróma

2015. október 14-én 16:29- kor a Szentendre felé közlekedő HÉV szerelvény járművezetője Békásmegyer állomás első vágányára érkezve műszaki hibát észlelt. A szerelvény megállítása és áramtalanítása után megállapította, hogy a szerelvény negyedik kocsijának vezetőállásán füst tapasztalható. A járművön található poroltó készülékkel megakadályozta a vélhetően vezérlőköri zárlatból keletkezett kábelizzás továbbterjedését. A tűzoltóság beavatkozására nem volt szükség. A hiba pontos okának megállapítása csak a jármű nagyobb mértékű megbontása után lehetséges, amit meg is kezdett.

A kerékpárokat a középső kocsi két végében lehet majd szállítani, ahol külön szerkezethez lehet majd kikötni őket. A képeinken látható szerelvény még szerelési állapotban van, és mint minden prototípusnál, apróbb változások még lehetnek rajta a jövőben.

A BKV egykori NDK-s, MX/A-gyártmányú HÉV-ei mára 30-40 éves életkort értek el. Az, hogy a 3-as metró hasonló életkorú szerelvényeinél mégis sokkal jobb állapotban vannak, két dologgal magyarázható. Az egyik az, hogy a hévesek szerint a német gyártó a leszállításkor sokkal jobb (a KGST piacon korszerűnek számító) technológiával rendelkezett, másfelől a büszkék az igényesebb karbantartásra. Hiába a megbízhatóbb technológia, ezek az átlagosan 3 millió kilométert futó járművek mára elavultak, és felújításra van szükségük.

Mint arról beszámoltunk, Tarlós legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette: megvizsgálták a HÉV-ek felújítási lehetőségeit, eszerint ezek az öreg, német szerelvények további 20 évre felújíthatók 60 milliárd forintért. A felújítás a BKV saját műhelyében megoldható lenne. Részleteiben a 91 szerelvény (300 kocsi) újjáépítése 15 milliárd forintba kerülne, a korszerű felújítás (hajtáskorszerűsítés, aszinkron, energia-visszatápláló motor), további 15 milliárd forintba, a pálya, biztonsági berendezések rekonstrukciója pedig újabb 30 milliárd forintba.

Az első HÉV az NDK 20. születésnapjára érkezett

A BKV 1968 májusában a NIKEX külkereskedelmi vállalaton, valamint a kelet-német Transportmaschinen Export-Import cégen keresztül 16 db háromrészes HÉV-motorvonatot rendelt a hennigsdorfi VEB Lokomotivbau-Elektrotechnische Werke „Hans Beimler” (LEW) cégtől. A kelet-német vállalatra azért esett választás, mivel a BKV, illetve elődje a BHÉV jó tapasztalatokat szerzett a LEW cég által a Dunakeszin készült MIX sorozatú motorvonatokhoz szállított villamos berendezésekkel. Az első példány járműszerkezetének a tervek szerint az NDK megalakulásának 20 éves évfordulójára kellett elkészülnie, míg az első komplett motorvonat átadását 1969 végére tervezték. Az MXA az MX típus továbbfejlesztett változata. Az MX sorozat 1971-ben érkezett a BKV-hoz, az MXA járművei pedig 1975-1983 között. Az MX és MXA motorvonatok két motorkocsiból és közéjük kapcsolt pótkocsiból álló háromrészes járművek (ezt a legkisebb, a forgalomban közlekedő vonat-összeállítást nevezik „kisegység”-nek). A motorkocsik, egyben a motorvonatok sorozatjele MX, illetve MXA. (Forrás: wikipédia.hu)