Purhabbal csúnyították el a Stefánia út fáit

2016.03.04. 15:47 Módosítva: 2016.03.04. 15:47

Az elmúlt hetekben, a Stefánia út öreg, elhanyagolt fáit (jellemzően ostorfák), a főváros kertészeti vállalatának emberei darus-kosaras kocsikkal, ágdaráló aggregátokkal és láncfűrészekkel felszerelve megnyesték, megnyírták, megmetszették - kezdi szomorú beszámolóját Nagy Géza képzőművész.

Beszámolója szerint a Stefánia teljes hosszában hetekig tartott a hangos tevékenység. Olvasónk a következőket vette észre laikusként:

  • A visszavágásokat szakszerűtlennek, diszfunkcionálisnak és rondának tartja. "Mondhatni, hogy random kaszabolások. Nyoma sincs annak, hogy a műveletek során, a formára, a növény karakterére, az arányokra, a fasor-együttes összhangjára, a növény jövendőbeli formájának, fejlődésének alakítására stb. a legcsekélyebb figyelmet fordították volna" - írja.
  • Az ostorfák érett, megfeketedett bogyói pótolhatatlan télvégi táplálékforrásai a madaraknak. "Pontosan ebben az időszakban szokták ellepni a Stefánia út fasorát, az északról érkező, éhes madárrajok, a csonttollúak, jégmadarak népes és pompás csapatai, persze és a honos, itt telelő énekesmadarak. A galambok, a ritka örvös galambok és balkáni gerlék is ezzel táplálkoznak."
  • A Stefánia út fasorának odvait, üregeit széncinegék, kékcinegék, vörösbegyek, csuszkák használják lak- és költőhelyül. Szinte mindegyik odút lakták énekesmadarak. "Persze, tudom, hogy ezek az üregek, lyukak gombafertőzést, korhadást is okoznak, a nedvesség felgyülemlik bennük és a fa életének meghosszabbítása érdekében szükség lehet a szakszerű fagyógyászati beavatkozásra. Igen, de így, ekképpen?! Elképesztően gusztustalan és ronda, természetidegen anyagot injektáltak az üregekbe, mégpedig purhabot. Sárgán, gennyszerűen kitüremkedő, a fa törzsén lecsorgó, gyomorforgató hatású szintetikus váladékot" - panaszolja képzőművész és természetkedvelő olvasónk, aki szerint ráfért a gondozás a fákra, csak ennek mikéntjével nem volt elégedett.

Frissítés:

Megkerestük a Főkert Zrt-t, ahol szombatra megszületett a válasz: nem ők voltak. Hát akkor ki?