Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Fakivágással indul a József nádor téri mélygarázs építése

2016.03.05. 09:24 Módosítva: 2016.03.05. 10:33

Hétfőtől várhatóan két évig módosított útvonalon jár a 15-ös és a 115-ös autóbusz, mert az V. kerületi József nádor téren mélygarázst építenek, írja az MTI a BKK közleménye alapján.

A Népszabadság cikke szerint a József nádor téren hamarosan kivágják a fákat és három emelet mély gödröt ásnak a mélygarázs építéshez. A 4,5 milliárd forintba kerülő beruházás két év alatt készül el. Az OTP Ingatlan Zrt. 10 évvel ezelőtt nyerte el az V. kerületi önkormányzat által kiírt pályázatot, de csak a héten vehette birtokba a területet, ugyanis a tender nyomán kötött szerződést többször is megtámadták. Vizsgálta a Nemzeti Nyomozó Iroda is, de a nyomozás eredménytelenül zárult, a jogvita pedig a Kúriáig jutott, amely tavaly helybenhagyta a szerződést.

Az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója a lapnak azt mondta, hogy a 16 hónaposra tervezett építkezés régészeti feltárással indul, a gödröt nyáron kezdik kiásni. A téren található 24 fából két átültethetőnek máshol keresnek helyet, a többit kivágják. A mélygarázs elkészülte után viszont 51 fából álló fasort telepítenek.

A téren két füvesített négyszöget is kialakítanak kovácsoltvas kerítéssel körbevéve, körülöttük padokat, kandelábereket és kerékpártárolókat helyeznek ki. A téren lesz egy Zsolnay és egy Herendi kút is. 

A háromszintes mélygarázsban 525 autó parkolhat majd egyidejűleg, 20-60 helyet pedig elektromos töltőállomással is felszerelnek.

A munkák ideje alatt az autóbuszok a Boráros tér felé a Nádor utcában a József Attila utca kereszteződéséig a menetrend szerinti útvonalon, majd a József Attila utca - Széchenyi István tér - Eötvös tér - Apáczai Csere János utca módosított útvonalon közlekednek. A Dorottya utca (Vörösmarty tér) megálló kimarad.

A buszok ideiglenesen a Széchenyi István téren a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es autóbusz Buda irányú megállóhelyén, a Vigadó téren pedig a villamospótló autóbusz kijelölt megállóhelyén a Wekerle Sándor utca kereszteződése előtt állnak meg.