Fogva tartotta a BKV az utasokat a buszon

2016.03.08. 07:11
Több utast is bezárt 20-25 percre a BKV a Farkasréti temetőnél, mert egy bliccelő nő a bakancsával úgy rátaposott az ellenőrnő lábára, hogy eltört a lábujja, és ki kellett hívni a rendőrséget. Olvasónk szinte börtönbe érezte magát, a BKV szerint azonban elvárható volt az utasoktól, hogy tűrjenek a rendőrségi intézkedésig. Jogi szakértő szerint a BKV megsértette az utasok személyi szabadságát, valójában tanúfogás történt.

Olvasónk néhány hete a 8-as buszon utazott Gazdagréti tér felől, amikor kellemetlen helyzetbe keveredett. A Farkasréti temetőnél felszállt két ellenőrnő, akit megtámadott egy bliccelő női utas. A dulakodás közben a buszvezető bezárta az ajtókat.

A tisztességes utasokat, a bliccelőt, mindenkit bezártak a buszba 20-25 percre, azzal hogy a rendőrség kiérkezéséiig nem hagyhatjuk el a buszt. A Sion lépcső megállóban bezárva vártunk a buszon, közben gondolkodtam hogy a BKV már börtönként és erőszakszervezetként is funkcionál.

– emlékezett vissza olvasónk.

Először a BKK-t kérdeztük, milyen jogi alapon zárták be az utasokat a buszba. A BKK szerint a buszvezető jogszerűen járt el, mert a bűncselekményt elkövetőt bárki elfoghatja, és átadhatja a rendőrségnek, a bliccelő pedig közfeladatot ellátó személy elleni erőszakoskodott, konkrétan eltörte a lábujját, amikor bakancsával rátaposott az ellenőrnő lábára. A többi utas fogva tartásáról azonban a válasz hallgatott.

Újbóli kérdésünkre már a BKV válaszolt, méghozzá azt, hogy csak tíz percig zárták be az utasokat, és

adott esetben egy ilyen intézkedés járhat azzal, hogy időlegesen más is akadályoztatva van; álláspontunk szerint általában elvárható, hogy a bűncselekmények elkövetőivel szembeni intézkedés esetén bárki számíthasson mások segítségére és józan belátásara.

Mivel a válasz nem tűnt jogilag túl szabatosnak, megkerestük a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő emberi jogi szervezet rendőri intézkedésekkel foglalkozó szakértőjét, Tóth Balázst is.

Tóth Balázs szerint teljesen egyértelmű a helyzet: a (konkrét, bűncselekménnyel gyanúsítható) bliccelőt valóban bárki, így a buszvezető is visszatarthatja, de a többi utast egyszerűen nem lehet bezárni. A bezárással a BKV megsértette a többi utas személyi szabadságát.

A jogi szakértő szerint bezárásnak egyszerű oka lehetett: a tanúfogás. A kiérkező rendőrök felveszik mindenkinek az adatait, akikre később független tanúként hivatkozhat a BKV az eljárásban. A közlekedési cég ugyanis feljelentést tett a bliccelő ellen.

Így történt a csetepaté:

Este hétkor a Sion lépcső megálló előtt a buszra felszálló két ellenőrnő egyike kérte az egyik utas jegyét. A nő kezeletlen jegyet mutatott fel, és angol nyelven arra hivatkozott, hogy nem működik a jegykezelő készülék, ezért nem tudta érvényesíteni a jegyét. Az ellenőr a felszálláskor kezelt próbajegyét megmutatva elmagyarázta neki angolul, hogy a készülék megfelelően működik, és hogy pótdíjat kell fizetnie. Az utas a Sion lépcső megállónál, az ajtónyitást követően azonnal felugrott, félrelökte az ellenőrt, majd leugrott a járműről. 

A nőt a két jegyellenőrnő közösen próbálta megakadályozni a távozásban, miközben a bliccelő nő többször rátaposott bakancsával az egyikük lábujjára, aki ennek következtében – az orvosi látlelet szerint – lábujjtörést szenvedett. Ketten együtt rábírták végül az utast, hogy szálljon vissza a járműre. A járművezető ezután tájékoztatta az utasokat, hogy a rendőrség kiérkezéséig a busz ajtaját zárva tartja, és nem indul tovább.  A rendőri kiérkezése után a jegyellenőröket mentővel szállították a Szent János Kórházba, ahol ellátásban részesültek. A közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakot elkövető nőt a BKK feljelenti. 

Ritka

A BKK statisztikája szerint 2011-ben 129, 2012-ben 79, 2013-ban 52, 2014-ben 71, 2015-ben pedig 59 esetben támadt utas ellenőrre. Az azonban rendkívül ritkán fordul elő, hogy ilyen okból a jármű ajtajait bezárják.