Új zsinagóga épül Budapesten

2016.04.15. 10:40 Módosítva: 2016.04.15. 10:49

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több mint 2000 négyzetméteres új központot épít Zsilip néven pár méterre a Margit hídtól.

Hasonló méretű zsinagóga a második világháború óta nem létesült Magyarországon A hitközség egy patinás Duna-parti ingatlant, a Palatinus-házat újítja fel és alakítja át. Zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd.

Az új zsinagóga látványterve
Az új zsinagóga látványterve
Fotó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő, jelenleg kihasználatlan Palatinus-ház egyik épületének teljes földszintjén az EMIH az újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki – írják közleményükben. 

A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különböző, egymást kiegészítő funkciók is helyet kapnak majd. 

látványterv1
Fotó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség

Az új zsinagóga bejelentését azon a napon tették meg, amin végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok.

„A több mint 70 évvel ezelőtt mártírhalált halt zsidók közül is sokan származtak az Újlipótvárosból, így fontosnak tartom kiemelni, hogy előttük is tisztelgünk az új intézményünkkel” – mondta Köves Slomó. 

épület
Fotó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség

A zsinagóga várható átadása 2017-ben lesz, jelenleg tervezési fázisban van.  • Hírek
  • Árfolyam