Egymásnak feszültek a favágók és az aktivisták az Orczy parkban

2016.06.06. 15:44

Délelőtt 11 óra körül az Orczy park területén az építkezés mellett a munkások elkezdték vágni a fákat annak ellenére, hogy a környezetvédők korábban ígéretet kaptak arra, hogy nem lesz fakivágás. Antonovics Bence, a Ligetvédők egyik aktivistája a helyszínen lapunknak elmondta, hogy körülbelül húszan jutottak be az építési területre, hogy tiltakozzanak a favágás ellen, aminek hatására ideiglenesen leállították a fűrészeket. Addig már négy, egészséges, vastag törzsű fát döntöttek ki.

A tüntetésre hamarosan megérkeztek a rendőrök is, akik igazoltatták az aktivistákat. Innen Antonovics elmondása szerint rendőri közvetítéssel folytatódott a vita a favédők és az építésvezető között. Előbbiek azt akarják, hogy ne vágjanak ki több fát, főleg nem fészkelési időszakban, utóbbi azzal érvel, hogy vágási engedélyük van.

Elhangzott egy olyan ígéret is, hogy most már nem vágnak ki több fát a jövő hét keddre tervezett közmeghallgatásig, de az aktivisták nem bíznak ebben, mert már korábban is volt ígéret arra, hogy nem nyúlnak a fákhoz. Az aktivisták most is az építési területen tartózkodnak, és várják az építkezés megrendelőjének, a közszolgálati egyetemnek a főtitkárát.

Frissítés:

Négy óra körül megérkezett az egyetem főtitkára, és kamerák előtt megismételte azt az ígéretet, hogy nem vágnak ki több fát a jövő hét keddre tervezett közmeghallgatásig. A tiltakozás ezt követően feloszlott.

Frissítés 2:

Az NKE hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte: hétfőn halaszthatatlan közműfektetés miatt kellett kivágni a parkban négy fát. Közleményükben kiemelték, civil kezdeményezésre most az egyetem felülvizsgálta korábbi álláspontját és az eredetileg kivágásra ítélt 145 fa közül a tervek szerint több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén.

A fakivágásra - mint írták - az NKE-nek érvényes hatósági engedélye van. Az intézmény azonban keresi azokat a műszaki megoldásokat, amellyel csökkenthető a kivágandó fák számra, így például kész akár a közmű nyomvonalának átterveztetésére is. Ugyanakkor több olyan fa is található, amely gátolja a sportközpont építését, ezeknek az eltávolítása már megkezdődött. A kivágással érintett fákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre is megvizsgálta, és engedélyezte kivágást - emelte ki az NKE.

Mint arról korábban beszámoltunk, három nagyobb fővárosi zöldterületen is izzítják a láncfűrészeket, a Városligetben, az Orczy parkban és a Római-parton. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) újabb 145 fa kivágására kapott engedélyt az Orczy parkban, a Ludovika Campuson, írta korábban blogján az LMP józsefvárosi képviselője, aki ezért polgári engedetlenségi mozgalmat szervez. Jakabfy Tamás úgy tudja, eddig már 131 fát már kivágtak az építkezések miatt, tehát összesen 276 fa lesz az építkezés áldozat. 

A Ludovika Campus Projekt honlapjára kitett közlemény szerint a fákat, amelyek nem a történeti park területén találhatók, nemcsak a beruházás miatt kell most kivágni, hanem azért is, mert nagy részük elöregedett, vagy megrongálta a vihar.  A kivágásra ítélt fák és cserjék közül 83 olyan, amit kifejezetten egészségi, esztétikai és környezeti veszélyességi szempontból kell eltávolítani. Az érvényes hatósági engedély arról is szól, hogy ezeket a fákat pótolni kell, ráadásul úgy, hogy később még több legyen: egy hektárral nő majd a zöldfelület és a ma még elzárt területek is a park szerves részeivé válnak majd a jövőben.