Gyárfás
19 °C
35 °C

Tarlós: Az EU örömmel részt vesz a metrófelújításban

2016.07.15. 14:23 Módosítva: 2016.07.15. 14:30

Az Európai Unió részt vesz a 3-as metró infrastrukturális felújításának részfinanszírozásában - közölte Tarlós István főpolgármester. Azokra sajtóhírekre reagálva, amik szerint az unió nem finanszírozza a beruházást, a főpolgármester azt mondta: az EU csütörtök este kilenckor azt válaszolta, örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában. 

Tarlós egyeztetett a szakminiszterekkel is arról, hogy mi legyen a helyzet az unió által nyújtott támogatás és a tényleges bekerülési költség közötti résszel. Informális számok alapján most, a szaktárcával egyetértésben 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak - mondta.

Elmondta, az unió az 3-as metró - szerelvény- és infrastruktúra - felújítását "egy kompakt egységként" kezeli. A szerelvények felújítását hitelből finanszírozzák - jegyezte meg.

A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint. Ebből az infrastruktúra felújításra eső rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat - magyarázta Tarlós István.

Tarlós arról egyeztetett a szakminiszterekkel, hogy a hiányzó rész pótlására van mód a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosítható kamatmentes hitellel. A pesszimista prognózisok szerint is körülbelül 40-50 milliárd forintnyi hitelállományt kell majd visszafizetni, és nem 137,5 milliárdot, mint ahogy azt a Népszabadság állította - mondta el.

Az MSZP úgy reagált a sajtótájékoztatóra, hogy az zavaros magyarázkodásba torkollott, és Tarlós először ismerte be, hogy az EU nem finanszírozza teljesen a metrófelújítást. Szerintük a főpolgármester kamatmentes támogatásról is beszélt, "ilyen állat márpedig nincs."