Vizes vb: biztonságiak lökdösték a favédő tüntetőket a Városligetben

2017.05.18. 13:18 Módosítva: 2017.05.18. 13:20

Biztonsági őrök próbálták meg erőszakkal eltávolítani a tüntetőket a városligeti tónál, akik a vizes vb miatt veszélybe került 150 éves platánfákat próbálják megvédeni, írja a Hvg.hu. A tüntetők nagy része a ligetvédőkhöz tartozik, ők azonban most nem a Liget projekt miatt tiltakoznak.

A városligeti tónál a vizes vb-t szervező Bp2017 Zrt. el akarja kezdeni a szinkronúszó létesítmények építését, ezért el akarták keríteni a területet. Az építési terület azonban belelóg a ligetvédők által elfoglalt demonstrációs övezetbe. 

A biztonságiak megpróbálták körbekeríteni a területet, eközben több tüntető ellen erőszakkal léptek fel. A ligetvédők által közzétett videón csak kiabálás és lökdösődés látszik, a  ligetvédők viszont azt állítják, hogy "leütötték a demonstrálókat". A helyszínre időközben kiszállt a rendőrség. A Hvg.hu azt írja: korábban egy egyeztetésen az építtető a ligetvédők szerint kijelentette, hogy az ő bérleti szerződésük és a vb előnyt élvez a ligetvédők demonstrációjával szemben, írja a Hvg.hu.

A szinkronúszó medencéket a Városligeti tóba akarják elhelyezni, amelyekhez  mobil lelátókat építenek. A területet 15 millió forintért bérli a vizes vb szervezője. A medencék területe egyrészt belelóg a ligetvédők demonstrációjának területére, másrészt szerintük  az oda telepített lelátók miatt a 150-180 éves fák egyes ágait le kell vágni.

Látványterv a városligeti tónál tervezett szinkronúszó létesítményekről
Látványterv a városligeti tónál tervezett szinkronúszó létesítményekről
Fotó: FINA Budapest / fina-budapest2017.com

A Városliget Zrt. azt közölte: a megállapodás szerint a terület használata előtt állapotfelmérést kell végezni,  majd a verseny után a Főkert megállapítja a helyreállítási feladatok mértékét és árát, amelyet a Bp2017-nek kell fizetnie.