Légtisztító mohafal lesz Óbudán

2017.05.29. 10:21

Kisebb erdőnyi fa légtisztító erejével felérő utcabútort telepítenek Óbudára, írja a Magyar Idők. Az intelligens informatikai megoldásokat is tartalmazó, önfenntartó Citytree-t kísérleti jelleggel hat hónapra fogja bérelni az önkormányzat, de hogy hová állítják fel, arról még nem született döntés.

krep

A német fejlesztésű mohakazetta 275 városi fa levegőszűrő, -tisztító képességével rendelkezik. Az apró, de nagy légzőfelületű növények a legkritikusabb időszakokban, a téli szmogriadók idején is nagyon hatékonyan szűrik a levegőt.

A mohafal egy olyan köztéri bútor, ami a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt a saját működéséről és a fal információs felületén meg is jeleníti azt, így látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye is.

A mohakazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, sőt a berendezés rendelkezik saját esővíztartállyal is a szárazabb időszakokra. A CityTree rendszereinek működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekkel állítják elő és akkumulátorban tárolják, hogy napszaktól függetlenül működhessen. A mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot vandálbiztosra, időjárásállóra tervezte a német startup cég.