Kutatás: a többség nem akar part menti mobilgátat a Rómain

BJASZ20160419002
2017.08.31. 10:43

A fővárosiak többsége nem a part mentén szeretné inkább a Római-partra tervezett mobilgátat, hanem feljebb, a Nánási – Királyok útja mentén fejlesztené a jelenlegi gátat a Závecz Research közvélemény-kutató intézet felmérése szerint.

A Greenpeace által megrendelt, Indexhez került kutatás első kérdése így szólt pontosan:

Vita alakult ki a budapesti Római-part árvízvédelme kapcsán. Vannak, akik közvetlenül a Duna-parton építenének mobilgátat. Ez a Duna-part jelenlegi természetközeli állapotának felszámolásával járna, de megvédene minden - esetenként szabálytalanul felépített - partmenti épületet az árvíztől. Mások a parttól beljebb, a Nánási – Királyok útja mentén fejlesztenék a jelenlegi gátat, így megmaradna a partmenti természetközeli állapot, azonban több, az út és a part közötti sávban lévő - esetenként szabálytalanul felépített - ingatlant nem óvna meg az új gát.

Ön inkább közvetlenül a Duna partján támogatná a gát építését, vagy a parttól beljebb a jelenlegi nyomvonalon fejlesztené a gátat?

A válaszokból kiderült hogy a budapestiek abszolút többsége (59 százaléka) nem a part mentén, hanem beljebb, a jelenlegi nyomvonalon fejlesztené a gátrendszert. A part menti mobilgátat csupán 20 százalék támogatja és majdnem ugyanennyi (16 százalék) azok aránya, akik nem tudtak válaszolni a kérdésre. 7 százaléknak egyik megoldás sem tetszik. 

A másik kérdés arra vonatkozott, kinek kellene dönteni a gát helyéről. A válaszok ebben a kérdésben jóval megosztottabbak voltak. A legtöbben (38 százalék) a III. kerületi lakosság népszavazásos döntésére bízná a kérdést. A második legnépszerűbb opció (27 százalék) pártatlan szakértő zsűrit bízna meg ezzel a feladattal, míg 19 százaléka a fővárosiaknak az összes budapestit megkérdezné népszavazáson. A legkevesebben azok vannak, akik a Fővárosi Közgyűlésre bíznák a kérdést: 11 százalék hagyná a politikusok kezében az ügyet.

A további két kérdésre adott válaszok egyöntetűen a közparkok megóvásának igényét mutatták: 88 százalék gondolja úgy, hogy nem szabad beépíteni azokat, valamint 71 százalék támogatta, hogy növeljék tovább a fővárosi zöldterületeket.