Ők a metrópótlás igazi vesztesei

DSC 7471
2017.11.20. 08:43

A budapesti, XV. kerületi Fő út 7. szám alatti ház előtt van a 12-es villamos végállomása.

Ez eddig nem okozott problémát, mivel a járat két szerelvényből állt. A metrópótló 12M nevű villamos viszont 3 szerelvényes, így a garázsból nem tudnak a lakók kiállni napközben.

– írta olvasónk, akinek a mamája lakik a házban.

Azaz konkrétan zsilipelni kell a lakóknak ahhoz, hogy kiálljanak a ház garázsából. A módszer akkor működik, ha a ház előtti két villamosvágányból a távolabbin áll a villamos. Ilyenkor kidugják a kocsi orrát, és ráállnak a közelebbi sínpárra, mert addig nem tud beállni a másik villamos. Ahogy a bent álló villamos kigurul a megállóból, a kocsival is ki lehet surranni.

Mint megtudtuk, reggel hattól késő estig szinte folyamatosan ott áll egy villamos a garázskapu előtt. A lakók megkeresték a BKK-t, ahol 30 napon belül válaszolnak a kérdésükre. Addig is azt tanácsolták telefonon nekik, hogy ha ki vagy be akarnak állni, akkor kérjék meg a villamosvezetőt, hogy guruljon arrébb. Ez azonban elég körülményes megoldás.

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy vannak azért időszakok, amikor egyáltalán nem áll villamos a végállomáson, sőt a környéken volt szabad parkolóhely is, de tökéletesen érthető, ha a házban lakók nem az éppen üres villamosvégállomás perceihez akarják szabni az életüket, vagy nem akarnak távolabb parkolni a kocsival a házuktól.

Az ügyben keressük a BKK-t és a BKV-t, terveznek-e valamilyen változtatást, és hogy vajon hogyan lehet áthidalni ezt a kellemetlenséget.

Frissítés: a távolabbi vágányra törekednek a villamosok

Megérkezett a BKK válasza, eszerint a 3-as metró pótlása az utasoktól, és a lakosoktól is kíván türelmet és megértést. Az eset valóban előfordult, azonban ahhoz, hogy a 12M villamos közlekedését megfelelő kapacitással, menetrend szerint fent lehessen tartani, kompromisszumokra van szükség. A lehetőségek szerint a villamosok a járdától távolabbi vágányt használják, ezzel segítve a garázsból való kijutást.

A BKK tisztelettel kéri a városlakók megértését és türelmét.