Árpád
-2 °C
3 °C

Tarlós: Újabb vizsgálat lesz az alternatív római-parti gátról

2017.12.06. 10:23

Egy szakmai grémium áll fel, ami március végéig dönthet a római-parti mobilgát nyomvonaláról, jelentette ki Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén.

A grémiumnak tagja lesz az a Koncsos professzor is, aki komoly kifogásokat fogalmazott meg a fővárosi tervek biztonságával kapcsolatban, valamint megfigyelőként részt vesz két ember a tiltakozók közül is. Márciusig elkészül egy újabb, a Mélyépterv által elvégzendő vizsgálat a fővárosi (part menti) tervek alternatívájaként felmerült Nánási úti nyomvonalról.

Addig is elkezdődik a munka a majdani mobilgát két végén található patak védelmének kialakításával. Ezt a részt azért hozták előre, mert ezekről nincsen vita. Az Aranyhegyi-árok és Barát-patak védelme 4 milliárd forintba kerül. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén arról döntött, hogy ezt a pénzt megelőlegezi a beruházásra. A teljes gátrendszerre 18 milliárd forintos keret van. A két védmű műszaki leírása így néz ki:

Aranyhegyi-patak menti védmű:

A patak mentén a jelenlegi állapotnak megfelelően különböző műszaki megoldások váltják egymást: egy szakaszon vasbeton ülőfal épül ki, melyre alumínium alapanyagú, betéttáblás rendszerű mobil felépítmény telepíthető, mellyel a MÁSZ +1,30 szint teljesíthető, majd egy szakaszon 40 cm széles vasbeton szerkezetű árvízvédelmi fal készül a MÁSZ+1,30 szint biztosításával. Ezt követően a MÁSZ+1,30 szint töltés magasítással biztosítható, feltöltéssel. A teljes védvonal hossza hozzávetőleg 2 km. Alépítménye szádfal, a fejgerenda alatti 9,20 méteres hosszúsággal.

Pünkösdfürdői töltés menti védmű:

A Barát-patak torkolati szelvényétől a Római part vonaláig tart. A védvonalszakaszon a jelenlegi állapotnak megfelelően különböző műszaki megoldások váltják egymást: a meglévő töltés, töltéskorona vízoldali élénél 1,00 m magas árvízvédelmi fal kerül létesítésre, mellyel biztosítható a MÁSZ+1,30 szint, majd a egy másik szakaszon a töltéskoronán már jelenleg meglévő 1,00 magas árvízvédelmi fal – és alapteste – bontásával (jelenleg csak a MÁSZ+0,30 szintet biztosítja) maga a töltés kerül magasításra MÁSZ+0,20 szintre, a koronaszélesség bővítése mellett, ill. új árvízvédelmi fal létesül a MÁSZ+1,30 szint biztosításával. A teljes védvonal hossza hozzávetőleg 1,7 km. Alépítménye szádfal, a fejgerenda alatti változó hosszúsággal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?