Ezer ember készül felmondani a BKV-nál az egyik szakszervezet szerint

2018.01.02. 15:21 Módosítva: 2018.01.03. 15:08

Megalázónak tartják a dolgozók a BKV 12 százalékos béremelési ajánlatát, csaknem ezer alkalmazott készül felmondani a cégnél – nyilatkozta a HírTV-ben Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az alacsony fizetés mellett a rossz munkakörülmények is szerepet játszanak abban, hogy rengeteg BKV-dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét.

Megkértük a BKV-t, hogy reagáljanak a szakszervezeti vezető nyilatkozatára, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A BKV reakciója:

"Az EKSZ-elnök kommunikációs stratégiájának egyik eleme sok esetben a félretájékoztatás, a fenyegetődzés, a vádaskodás, a zavarkeltés, az információk torzítása és a bizonytalanságban tartás. (...) Az EKSZ képviselője a bértárgyalás során egységes, 12 %-os bérfejlesztési követelést fogalmazott meg. Ez az EKSZ tagsága számára összességében kedvezőtlenebb mértékű béremelést jelentett volna, mint amiben a munkáltató az érdekképviseletekkel megállapodott.

A jelenlegi bérmegállapodást az EKSZ-en, és a vele stratégiai szövetségben lévő érdekképviseleten kívül az összes többi szakszervezet (2 szakszervezeti szövetség, 7 szakszervezet) - akik a Társaság munkavállalóinak túlnyomó többségét képviselik - elfogadta. Mi több, az EKSZ-szel ellentétben több szakszervezet elismerte a munkáltató erőfeszítéseit, hogy – egyedülálló módon – a tárgyévet megelőző évben lefolytatta és eredményesen lezárta a tárgyalásokat. Ez azért  valósulhatott  meg, mert az EKSZ-en kívül az összes többi szakszervezet  konstruktívan állt a tárgyalásokhoz.

Nemes Gábor szerint „közel 1000 munkavállaló helyezte letétbe nála a felmondását az embertelen feltételek miatt”. Ezt azonban soha, semmilyen módon nem sikerült bizonyítania. Megjegyezzük: az állítólagos felmondólevelek száma gyakorlatilag megegyezik az EKSZ teljes taglétszámával. Jellemző módon semmilyen más szakszervezet nem jelezte a munkavállalók ilyen tömeges távozásának veszélyét, illetve elégedetlenségét a bérfejlesztéssel kapcsolatban. Az optimális létszámtól a járművezetői létszám ugyan elmarad, de a jelenlegi megbízások teljesítéséhez elégséges. Társaságunknál a szükséges létszám biztosítása érdekében folyamatos a járművezetői felvétel, emellett a képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése ugyanis szükséges lesz. Összességében a jelenlegi helyzetet tekintve társaságunknál nincs olyan járművezetői hiány, amit ne tudnánk pótolni, megelőzve ezzel az esetleges létszámhiányból adódó működési zavarokat."