Alig férnek fel az utasok a reptéri buszra

2018.01.13. 09:26
Alig tud elindulni a reptéri járat a Kálvin téri megállóból, mert folyamatosan szállnak fel rá az utasok - ez látható a Közlekedő Tömeg Egyesület egy hete készült felvételén.

A szervezet szerint a zsúfoltság oka, hogy a fél évvel ezelőtt bevezetett járat sokkal népszerűbb, mint a kezdetekkor volt. Másrészt a repülők menetrendje nem olyan, hogy egész nap egyenletesen érkeznek a gépek, hanem minden nap, egy néhány órás időszakban sokkal több érkezik és indul, mint máskor. Ezekben az időszakban a 100E is utaslemaradásos.

Mint az egyesület részéről elmondták, a probléma napi szintű, rendszeresen naponta többször is sűrítőbuszokat kell forgalomba állítani a járaton, ami nem normális, egyértelmű jele annak, hogy rossz a menetrend. A sűrítőbuszokat az esetek döntő többségében más vonalakról, sokszor a várost átszelő legfontosabb gerincvonalakról veszik le (5, 7, 8E, 9), mert onnan még hamar oda tudnak érni a buszok a Deák téri indulópontra.

Szerepet játszik továbbá, hogy az egyébként nem utaslemaradásos buszokon is sokszor 60-80 utas utazik. Egy csuklós buszra nagyjából 100 utas komolyabb kellemetlenségek nélkül felfér, azonban ez a reptéri busz, itt majdnem mindenkinek van 1-2 nagyobb csomagja. A legtöbb járaton így lehetetlen normálisan elférni, és főleg kibírni 35-45 percet a Deák és a reptér között.

A BKK tervezi a reptéri járat fejlesztését

Megkerestük a BKK-t is, hogyan kívánnak enyhíteni a helyzeten. A társaság közölte:

a 100E járat többletszolgáltatásként indult el, a korábbi repülőtéri eljutást biztosító 200E járat változatlan menetrenddel közlekedik.

A BKK, ahogy azt a járat elindításakor is jelezte, folyamatosan vizsgálja a járat utasforgalmát, közlekedési jellemzőit és hatását a repülőtéri forgalom alakulására.

A járatok jelenleg teljes üzemidőben 30 percenként közlekednek. Az utasforgalmi igényeknek megfelelően ezen felül a BKK egyes esetekben többlet autóbuszokat közlekedtet, ez azt jelenti, hogy ezekben az időpontokban egymás után két autóbusz indul.

Már a szolgáltatás elindítása óta minden nap reggel 4 órakor 2 autóbusz közlekedik a repülőtér felé a kora hajnalban induló repülők elérését biztosítva. A BKK járatindulásonként figyelemmel kíséri az utasforgalom alakulását és ez alapján – amennyiben indokolt – további autóbuszokat állít forgalomba, ígérik.

Ezek a többletjáratok általában a repülőtér felé a délelőtti órákban, míg a belváros felé a kora délutáni órákban indulnak. Az év végi megnövekedett budapesti turistaforgalom hatása érződött a 100E járat utasforgalmában is, ami december 31-én  és január 1-jén volt a legmagasabb, ekkor a BKK naponta 7-10 többlet autóbuszt indított.

A BKK hozzátette, hogy természetesen alapos forgalomfelügyelet mellett is előfordulhat, hogy egy-egy járat zsúfoltabban közlekedik. A cég a 100E járat elindítása óta fejlesztette az értékesítési hálózatát is. A repülőtéren további 2 jegykiadó automatát helyezett üzembe, növelte a repülőtéri ügyfélcentrum pultjainak számát, ezen kívül további jegykiadó automaták kihelyezésének előkészítését kezdte el.

A BKK a Budapest Airporttal együttműködve tervezi a repülőtér kiszolgálásának további fejlesztését a légitársaságok tavaszi menetrendváltozásához igazítva.