Nincs egy nyugodt nyár a fővárosban

budapest torlodas tabla kozlekedes
2018.07.03. 09:57
Alighogy lecsökkent a tanítási szünet miatt a forgalom Budapesten, máris több helyen nőtt a dugó a különböző lezárások, korlátozások miatt. Útfelújítás, villamospálya-rekonstrukció, távhő- és vízvezeték-építés szerte a fővárosban. Összefoglaltuk, mi, merre.

BAH-csomópont - most hétfőtől nyár végéig

Kifelé egyirányúsítják a BAH-csomópont felüljáróját felújítás miatt augusztus 31-éig. Az Erzsébet híd felé tartókat a Budaörsi út-Hegyalja út útvonalra terelik, a belső sáv egy szakaszon a villamospályán halad, oda csak a személyautók hajthatnak be, a külső sávból pedig csak jobbra lehet kanyarodni. A Villányi úton a Budaörsi út előtt csak egy sáv járható. A Hegyalja úton kifelé a csomópontban nem lehet balra kanyarodni.

Kossuth Lajos u. (V. kerület) - múlt vasárnaptól

Vasárnaptól forgalomkorlátozások vannak az Erzsébet híd környékén a FŐTÁV Zrt. távhővezeték-építési és -bővítési munkái miatt. A pesti oldalon sávlezárásokra kell számítani a Kossuth Lajos utcában a Váci utca és a Szép utca között, valamint az Erzsébet híd lehajtó ágán is, de a forgalom a munkálatok ezen szakaszában a Kossuth Lajos utcában végig két-két sávon haladhat. Budán jelenleg csak a Rác fürdő mellett húzódó Hadnagy utca forgalmát korlátozzák. 

Könyves K. körút, Hungária körút - szombattól nyár végéig

Július 7-től, szombattól a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban felújítják az 1-es villamos Mester utca és Népliget közötti, valamint a Hős utca környékén található, azon vágányszakaszát, ahol a néhány évvel ezelőtti vonalfelújítás idején csak a megállóhelyek korszerűsítése történt meg. A gépkocsival közlekedőket is érinti a felújítás: mivel a munkaterületek mellett "pótlóbuszok akadálytalan haladását forgalomtechnikai beavatkozások" - terelések, lezárások - segítik majd a Hungária körút–Könyves Kálmán körút útvonalon, a közúti járművek számára kisebb közúti kapacitás lesz.

Szent István körút - múlt péntektől

A 2018. június 29-étől augusztus 31-éig tartó vízvezetékrekonstrukciós-munkához kapcsolódó forgalomkorlátozás első üteme során a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. A közlekedés az említett szakaszon a villamosvágányon lesz lehetséges jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki.

Erzsébet körút, József körút - június közepétől nyár végéig

Villamospótlás a Nagykörúton pályakorszerűsítés miatt június 16-tól szeptember 2-ig. A villamospálya-felújítás idején, 2018. június 16-tól szeptember 2-ig a Nagykörút érintett szakaszán, az Oktogon és a József utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki a pótlóbuszok zavartalan közlekedése érdekében. Ezért ezen a szakaszon a közúti kapacitás irányonként egy-egy sávra csökkent.

Dózsa György út - áprilistól október végéig

A Dózsa György úton távhővezetéket építenek október végéig. A Benczúr utcától a Hősök teréig sávlezárásra kell számítani, itt a belső sáv forgalmát helyenként átterelik a szembejövők oldalára. A Hősök terén, a Kós Károly sétány felé haladók, illetve az onnan érkezők szintén sávlezárásra készüljenek.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)