Viola
-6 °C
-2 °C

Azbesztportól rettegnek az újlipótvárosiak

IMG 0126
2018.10.03. 16:57
Attól tartanak a Kárpát utcaiak a XIII. kerületben, hogy mérgező azbesztpor szállhatott lakásaikba és a környező óvodák udvaraira egy székházépület bontásakor. Ami biztos: az épületet bontják, az illetékes hatóság csöndben van.

A hét elején rengeteg lakó osztotta meg azt az információt a helyi közösségi oldalon, hogy 

a 70-es évek második felében épült KISZ-székhaz, későbbi K&H-székház bontásánál az azbesztmentesítés nem történt meg szakszerűen, ezert az azbeszt a levegőbe került, minek következményeként a bontást leállították. A bontási törmelék a helyszínen van.

Megkerestük az egyik, az ügyben aktív helyi lakót, aki elmondta, hogy információi szerint bár a belső azbesztmentesítés a bontás előtt rendesen el lett végezve, a külső homlokzat alatt a hatóság azbeszttartalmú síkpalát talált. Ezért állították le az építkezést.

A K&H Bank Zrt. Pozsonyi úti (Kárpát utcai) ingatlanának új tulajdonosa nem más, mint a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő török milliárdoshoz, Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft. Az átlátszó.hu információi szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén.

Hozzátette, hogy a sitt, közte a homlokzat szállítása viszont nem lett leállítva, ezért aggódnak, hogy az azbesztpor folyamatosan a levegőbe kerül.

Az ügyben tájékoztatást kértünk először a helyi önkormányzattól, de ott kiderült, ők is információra várnak a Fővárosi Kormányhivataltól. A Fővárosi Kormányhivatalnál azt közölték, hogy az ügy a Pest megyei Kormányhivatalhoz tartozik, érdeklődjünk ott. Természetesen a ott is tájékoztatást kértünk azzal kapcsolatban, hogy igaz-e a hír a bontás leállításáról, valamint arról, hogy ez a hiányos azbesztmentesítés miatt történt-e, de csak a következő választ kaptuk:

Köszönjük megkeresését, a Pest Megyei kormányhivatal szakmai válaszáig szíves türelmét kérjük!

Ezt a választ már korábbról ismerjük, ugyanezt kaptuk, amikor a gázgyári Duna-part beton létesítménye alól szivárgó olajos, kellemetlen szagú folyadékról érdeklődtünk ugyanitt a Pest Megyei kormányhivatalnál (ide tartozik a regionális zöldhatóság). Azt a levelet augusztus 31-én küldtük, a szakmai választ azóta (két hónapja) hiába várjuk.