Bernát, Felícia
EUR 384,32 Ft
USD 363,77 Ft
7 °C
31 °C

400 millió ment el az újpalotai villamos lefújt tervezésére

2019.02.27. 04:50
Több mint 400 millió forintot költött el a főváros az újpalotai villamos tervezésére, amit végül lefújtak. A napokban azonban ismét előkerült egy tender.

Nemrég megjelent egy közbeszerzési hirdetmény, amiben az áll, hogy módosítják az újpalotai villamos tervezésére vonatkozó szerződést. Sokan felkapták erre a fejüket, mivel az újpalotai villamos tervezését már majdnem három éve lefújták azzal, hogy a forrásait átcsoportosítják a fontosabb 3-as metró felújítására. Megkerestük a BKK-t, hogy történt-e valami változás.

A BKK válaszában megerősítette, hogy az újpalotai villamosvonal tervezésének leállítása 2016-ban megtörtént. Ekkor már a teljes vonal engedélyezési tervdokumentációja elkészült az Astoriától az újpalotai Pólus Centerig, de az engedélyezéshez, és a kiviteli tervekhez még nem kezdtek hozzá. 

Az újpalotai közlekedési tengelyt azonban a jelentős forgalom miatt valamilyen egyéb beavatkozást igényelt. A szerződés maradványértékéből ezért a BKK két kiegészítő feladatot rendelt meg:

  • a Sárfű utcai villamosperon akadálymentesítését Újpalotán,
  • a Bosnyák tér, a Tisza István tér és Zugló vasútállomás környezetének forgalomtechnikai korrekcióját azzal a céllal, hogy a Thököly úton gyorsabban haladhassanak az autóbuszok.

Mint a BKK állítja, ezek a munkák önmagukban, az újpalotai villamostól függetlenül is hasznosak, segítik, hogy az újpalotai utasok gyorsabban eljuthassanak a belvárosba, ugyanakkor a villamos későbbi kiépítésének lehetőségét sem akadályozzák meg. A szerződés módosítására az utolsó helyszín (Zugló vasútállomás) engedélyezési eljárásának a csúszása miatt volt szükség. 

A villamosvonal tervezése az eredeti szerződés szerint 979 millió forint volt, de mivel az első ütem után a projekt leállt, csökkent a tervezői díj. A kiegészítő feladatokkal együtt 405 millió forint a jelenlegi szerződéses érték, ebből a kiegészítő munkák tervezési díja 31 millió forint. A villamosvonal tervezésére annak 2016-os felfüggesztése óta nem történt kifizetés, számolt be róla a BKK.

Az újpalotai villamosvonalat a városvezetés tulajdonképpen a 4-es metró leállított Bosnyák téri meghosszabbításának alternatívájaként vette elő 2014 körül, 2015-ben pedig Tarlós István ígéretet tett arra, hogy 2019-ra a villamosvonal el is készül. 2019 van, de Újpalotán se metró, se villamos. Az is igaz, hogy a két érintett kerület (a XIV. és a XV.) vezetése sem éppen kormánypárti.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás