Hétszáz-féle módosítást léptette életbe a tömegközlekedésben

2008.09.06. 12:25
Szombaton több mint 700 változás lépett életbe a főváros tömegközlekedésében, elindulnak például az egész várost átszelő buszjáratok, és meghosszabbodik a metrók üzemideje, változnak a járatszámok és az útvonalak is, számolt be az Inforádió.

Alaposan oda kell figyelniük a hétfőn munkába és iskolába induló tömegeknek, ugyanis a BKV, mintegy 700 változást életbe léptetve alaposan felforgatta a tömegközlekedés fő járatait. A paraméterkönyv-változás értelmében szombattól közlekednek azok a buszjáratok Budapesten, amelyek lehetővé teszik, hogy a város egyik feléből a másikba átszállás nélkül lehessen eljutni, tudta meg az Inforádió.

A metrók üzemideje meghosszabbodik, menetrendjük esténként egységes lesz: tízpercenként indulnak majd a végállomásokról, és az utolsó szerelvények bevárják egymást a Deák Ferenc téren.

Újdonság az is, hogy a 6-os villamos éjjel fél 1-ig közlekedik majd, csak azután veszik át feladatukat a 906-os éjszakai buszok. Emellett meghosszabbodik például az 5-ös busz útvonala is, amely a Pasaréti térről indulva érinti majd a 2-es és a 3-as metró vonalát, és Rákospalotáig közlekedik, magyarázta az Inforádiónak a BKV szóvivője.

Összekapcsolták a 6-os és a 9-es autóbuszok vonalait, ezzel egy 20 kilométeres tömegközlekedési útvonalat hoztak létre Óbuda és Kőbánya között. Összevonták az 5-ös, a 67V és a 25-ös autóbusz vonalait, a 78-as troli pedig hosszabb üzemidőben közlekedik.

A BKV paraméterkönyve 18 éve nem változott ennyit, ezért a társaságnál számítottak arra, hogy az újdonságok sokak számára meghökkentőek lesznek - ismerte el Szilágyi Károly, megjegyezve: a cél az volt, hogy a fővárosban élők és közlekedők, illetve az érintett önkormányzatok igényeinek megfelelően módosuljon a járatok menetrendje.

Szilágyi Károly elmondta: a két ütemben bevezetett változásokról egymilliónál is több tájékoztató füzetet nyomtattak ki - 250 ezer háztartásba, ahol nyugdíjasok élnek, postai úton juttatták el azt -, és több mint 260 ezer családot hívtak fel. A BKV emellett a saját holnapján is közzétette az információkat. (Ám vigyázat, a netes tájékoztatóban rengeteg a pontatlanság és a hiba.)