István, Vajk
19 °C
33 °C

Hagyó Miklós magát reklámozta a levegőtisztaság nevében

2007.02.12. 15:33
Budapesten nem a szmog kicsi, hanem a határértékek magasak. Ezerötszázan vonultak fel vasárnap az élhető városért.

Civil szervezetek tüntettek vasárnap délután Budapesten, hogy tüntessenek a szükségtelen városi autóhasználat ellen és a környezetbarát közlekedési módok mellett.

A szervezők elmondták, hogy olyan fővárosi intézkedéseket várnak, amik csökkentik a belváros forgalmát, növeli a gyalogos zónákat, előnyben részesítik az autó helyett tömegközlekedést, biciklit vagy a saját lábukat használókat. A civilek célja még a levegőtisztasági határértékek csökkentése, mivel állításuk szerint a jelenlegi szabályok szerint a szmog mértéke sosem éri el a kritikus mértéket.

A Levegő munkacsoport, a Magyar Kerékpáros Klub, a Zöfi, a Greenpeace és a főváros nagy kerékpáros megmozdulásait szervező Critical Mass mozgalom felhívására 700 kerékpáros és ugyanennyi gyalogos vonult fel a belvárosban. A légszennyezettség mérési határértékek EU-szabványok szerinti átalakítására felhívó petíciót a Városháza elé vonulók Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettesnek adták át.

A politikus háromkerekű biciklivel csatlakozott a felvonuláshoz. Tettének jelképes erejét némileg csökkentette a megjelentek szerint, hogy kerékpárjával egy nagyméretű, saját programját reklámozó táblát hordozott körbe.