Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kocsis Isván visszaadja a szolgálati Audiját

2008.12.09. 15:41
Válaszolt Kocsis István, a BKV vezérigazgatója Demszky Gábor főpolgármester levelére. A levélben leírja, hogy a főpolgármester kérésére megszünteti a felső kategóriás Audi A6-os szolgálati autó bérletét. Az igazgató hozzáteszi, hogy keddtől a saját gépkocsiját használja, amíg a BKV nyereséges nem lesz.

Ugyanakkor Kocsis István hozzáteszi, hogy az A6-os bérléséhez alapul szolgáló ár 8 millió forinttal kevesebb volt, mint ami a sajtóban megjelent. A cégautó biztosítása az igazgató munkaszerződésében szerepel, és teljesen szabályosan történt.

Mint arról az Index múlt hét pénteken beszámolt, a BKV nemrég kinevezett vezérigazgatója számára egy felső kategóriás gépkocsit (becslés szerint 20 millió forint értékű Audi A6 TDI 3000 extrákkal) bérel a közlekedési cég.

A cég szolgálati gépkocsiparkja egyébként Renault Lagunákból áll (körülbelül 20 darab). Renault Lagunát használt korábban Aba Botond vezérigazgató, és Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató is. Antal Attila saját Rover 75-ösét használta vezérigazgatósága idején.

A cikk után Demszky Gábor főpolgármester levélben szólította önmérsékletre a BKV vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt. Véleménye szerint egy BKV-hoz hasonló költségvetésű magáncég első emberének valóban járna egy hasonló vagy még jobb szolgálati autó, a közlekedési vállalat viszont közpénzekből gazdálkodik, és nehéz anyagi helyzetben van. Ám megjegyezte: az egyre drágább jegyet váltó utasoknak "nehéz lenne elmagyarázni, miért jár drága, új autóval a BKV vezetője".

A gépkocsibérlést Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is bírálta. A politikus kijelentette: ha a vezérigazgató nem szünteti meg a bérletet, akkor nem számíthat az ellenzék támogatására.

Demszky Gábor üdvözli, hogy felvetését megfogadva a BKV vezérigazgatója azonnali hatállyal felmondta a cég által bérelt, személyi használatú Audi A6-os luxus gépkocsijának a bérletét. A főpolgármester az MTI-nek elmondta: Kocsis István vezérigazgató bölcs döntést hozott, amikor kezdeményezésére megszüntette ennek a gépkocsinak a bérletét. Hozzátette, azt reméli, hogy a vezérigazgatónak sikerül elérnie a célját és nyereségessé teszi a BKV-t. "Ezzel az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem", szögezte le.