Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A VEKE az autóelszállítás visszaállítását követeli Pesten

2006.09.02. 17:41
Szabálytalanul parkoló autók akadályozták a villamosok közlekedését Budapesten. A VEKE követeli az ilyen gépkocsik elszállítását a fővárosban.

Szombaton 11 óra 42 perckor egy villamos útjában parkoló német rendszámú személygépkocsi miatt leállt a 2-es villamos forgalma a Balassi Bálint utcában, a Jászai Mari térnél. Ilyen bármelyik európai nagyvárosban megtörténhet, ami azonban ezután következett, az felhívja a figyelmet arra, hogy a budapesti rendfenntartással valami nagyon nincs rendben - írja a VEKE, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület az Indexhez is eljuttatott közleményében.

A 2-es vonalán 14 óra 15 percigig, vagyis két és fél órán keresztül volt fennakadás a villamosközlekedésben, ráadásul ezzel egyidejűleg a 30-as villamos Mester utcai végállomásán is a vágányokra parkolt egy autó, 40 perces kimaradást okozva.

Rendszeres esemény

Budapesten rendszeres, szinte mindennapos esemény, hogy valaki a villamosvágányokon vagy épp egy szűk utcában a buszok, trolibuszok útjában hagyja autóját, ezzel akadályozva több száz vagy épp több ezer ember közlekedését és jelentős károkat okozva a tömegközlekedésben - hangsúlyozza az egyesület.

Míg a buszoknak ilyen esetekben általában találnak terelőútvonalat, a villamosok és trolibuszok közlekedésében teljes leállást okoz egy ilyen otthagyott személygépkocsi. Rendszeresek az ilyen jellegű fennakadások például a 2-es villamos vonalán a Jászai Mari térnél, a 17-es vonalán, a 30-as villamos Mester utcai szakaszán, a belvárosi trolibuszok útvonalán és még számos más helyszínen.

A rendőrség nem tesz semmit?

A VEKE szerint a rendőrség azonban nem tesz semmit, az akadály mindig akkor hárul el, amikor az autótulajdonos visszaér gépkocsijához dolga végeztével, ahogy történt ez ma is. A kerületi rendőrjárőr általában kiérkezik a helyszínre, de Budapesten nincs példa arra, hogy a rendőrség bármilyen aktív beavatkozást vagy intézkedést tenne a forgalmi akadály megszüntetése érdekében.

Az egyesület ezért javasolja Budapesten az autóelszállítás visszaállítását azokban az esetekben, amikor egy szabálytalanul várakozó személygépkocsi a szombati példákhoz hasonlóan aránytalan mértékben akadályozza a közlekedés többi résztvevőjét. Nem elfogadható, hogy órák elmúltával se történjen érdemi intézkedés, és a hatósági szerv csak tétlenül várja az autótulajdonos megérkezését.

A "jogszabály adta lehetőség szerint intézkedett" a rendőr

Az Index felhívta a BRFK ügyeletét, és ott annyit tudtunk meg, hogy a járőr valóban kiment a Jászai Mari téri esethez, és ott "jogszabály adta lehetőség szerint intézkedett".

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 7-i ülésén tárgyalja a BRFK féléves beszámolóját. A VEKE éppen ezért kéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy terjesszen a Közgyűlés elé egy, a fenti probléma megoldására vonatkozó és a BRFK figyelmét felhívó határozati javaslatot.

A BKV-nak is hatékonyabban kellene fellépnie az ilyen esetekben - vélekedik a VEKE. Az autókról ma is készítenek fényképeket, a rendelkezésre álló bizonyítékokat azonban nem használják fel.