Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szembemehetnének az autósokkal a biciklisták

2005.07.25. 17:02
Szembe hajthatnának az egyirányú utcák forgalmával és a piros lámpáknál is előnyt kaphatnak a biciklisták a fővárosi főjegyző javaslatai szerint, jelentette az Info Rádió. Ha új bicikliutakat nem is tudnak építeni, a régieket jobban karbantartanák.

Forgalommal szemben is haladhassanak a biciklisták egyes, kisebb forgalmú utcákban, javasolja a fővárosi főjegyző a kerékáros közlekedés könnyítésére. Tiba Zsolt javaslatai között szerepel még, hogy a biciklisták a piros lámpáknál külön felfestést kapjanak, így néhány méter előnyből indulhassanak az autósokkal szemben, jelentette az Info Rádió.

Budapesti biciklis körökben eddig is az terjedt, hogy egyirányú utcákba kerékpárral szabad forgalommal szemben közlekedni. Bartha László százados, a BRFK sajtóügyeletese az Index megkeresésére cáfolta a "népszerű tévedést". Mint mondta, a forgalommal szembe haladás pillanatnyilag csak abban az esetben megengedett, ha kijelölt kerékpárút vezet végig az egyirányú utcán, illetve ha külön tábla engedélyezi a közlekedést.

Az előretolt jelzéseket a kerékpárosokkal egyeztetett helyszíneken alkalmaznák.

A jelentés szerint több apró lépéssel is lehetne javítani a biciklisek helyzetén. Így például sokat segíthetne, ha a csatornafedőket a megfelelő irányba forgatnák, így elkerülhető lenne, hogy a kerék beszoruljon, jelentette az Info Rádió.

A javaslat szerint gyakrabban nyírnák a bicikliutakra behajló ágakat, és újrafestenék a kerékpárútra figyelmeztető jeleket is az úttesten.

Az új bicikliutak építése nem megy ilyen könnyen. Mint Tiba elmondta, sok útfelújításnál azért nem tud a főváros automatikusan új kerékpárutakat építeni, mert a munkák nem érintik a járdát, így nem tudnak helyet biztosítani a plusz-sávnak. Az idén néhány kilométer bicikliutat épít a főváros, de a jövőben ennél többet tart szükségesnek, jelentette az Info Rádió.