György
14 °C
24 °C

Kétmilliós közbeszerzési bírság a fővárosnak

2004.04.15. 09:57
Kétmillió forintos bírságot rótt ki a közbeszerzési döntőbizottság a fővárosi önkormányzatra egy gyermekotthon-rekonstrukcióval kapcsolatban - adta hírül az Info Rádió. Tiba Zsolt főjegyző tájékoztatása szerint az ügyben három köztisztviselő kapott fegyelmi büntetést.
A Közbeszerzési Értesítő legutóbbi száma szerint a közbeszerzési döntőbizottság kétmillió forintra büntette a fővárosi önkormányzatot a közbeszerzési törvény megsértése miatt. A döntőbizottsági eljárást az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Béke Gyermekotthon berendezésének törvénysértő beszerzése miatt. A határozat szerint a főpolgármesteri hivatal beruházási ügyosztálya a felelős abban, hogy a fővároshoz tartozó gyermekotthonban pályáztatás nélkül vásároltak berendezéseket a felújítás során.

Az Info Rádió úgy tudja, hogy a Béke gyermekotthon rekonstrukciójára 2002-ben 290 millió forintot különített el a főváros, és ebből 4 millió forintot hagyott jóvá berendezések vásárlására. Ennek ellenére a felújítás során összesen 37 millió forintot költöttek különböző berendezésekre. A bútorok és egyéb berendezési tárgyak zömét, 31 millió forint értékben egy cégtől rendelte meg a beruházó, holott 20 millió forint felett már pályáztatni kellett volna a beszerzést.

Az Info Rádió megkérdezte Tiba Zsolt főjegyzőt, aki elmondta, hogy a kifogásolt közbeszerzési eljárás miatt három köztisztviselő kapott fegyelmi büntetést a főpolgármesteri hivatalban.

A fővárost legutóbb 2003 elején marasztalták el közbeszerzési ügyben, az Erzsébet híd korróziós munkálataival kapcsolatban. Akkor a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette az önkormányzatot és százezer forintra Demszky Gábor főpolgármestert.