Nándor
3 °C
16 °C

A felhőkarcolók ügyét lebegtette Demszky

2006.11.09. 14:41
Budapest új, ideiglenesen megbízott főépítésze az egyesek szerint konzervatív, mások szerint megfontolt előd, Schneller István nyomdokain haladna tovább. A kerületek "túl nagy szabadságát" azonban korlátozná a főváros.

Bemutatta Demszky Gábor Budapest új, megbízott főépítészét. Beleznay Éva csak ideiglenesen tölti be a posztot, amely Schneller István leköszönésével üresedett meg. Az új főépítészt pályáztatást útján fogják kiválasztani, mondta a főpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón. A bejelentésen jelen volt Beleznay Éva is, ám végül Demszky Gábornál maradt a szó, ő mondta el, milyen tervei, elképzelései vannak a néhány hónapra hivatalban maradó főépítésznek.

A Schneller-iskola folytatódik

A városházának kettős elvárása van a főépítész felé. Szeretnék, ha a Budapest óvná történelmi örökségét, miközben reagálna a nemzetközi trendekre, új technikákat használna, és magasabb minőségű építészetnek adna otthont.

Beleznay Évát a főpolgármester egyébként a Schneller-iskola képviselőjeként mutatta be, jelezve, hogy alaptalanok az egyesek szerint konzervatív, mások szerint megfontolt előd távozása után fokozódó várakozásoknak. Azaz a főváros továbbra is óvatosan kezeli a nagyberuházások, felhőkarcolók ügyét.

Demszky ezek után azonban úgy fogalmazott, Budapest korszakhatáron áll, az alapok le vannak rakva, és most egy élhető, modern város kialakítása a cél. Éppen a korszakhatár jelentősége miatt, noha lenne rá lehetőségük, nem egyszerűen kinevezik az új főépítészt, hanem pályáztatják az állást. A pályázatot a sajtótájékoztató időpontjában tették közzé, január 31-ig lehet rá jelentkezni, és legkorábban március 1-én nevezhetik ki az új főépítészt.

A pályázaton egyébként indul majd Beleznay Éva is, aki kérdésünkre megerősítettem, ideiglenes főépítészi posztja sokat nyomhat a latban majd az értékeléskor.

Az új főépítésznek Demszky szerint az lesz a fő feladata, hogy adoptálja a fővárost az EU-ba, gyarapítsa az építészeti örökséget, rehabilitálja a belvárost, építse újjá a külvárosi központokat és növelje a zöldterületek arányát. Az invenciózus program egyik fő elemeként említette meg, hogy a Duna Budapest főutcájává kell, hogy váljon.

A hosszas bevezető után Beleznay Éva végül csak nyugtázta a főpolgármester szavait. Elmondása szerint a jelenlegi városfejlesztési program jó, hivatali idejében tehát folytatná azt. Nem térne le a Schneller István által kijelölt útról sem.

Nem lesz fordulat felhőkarcoló-ügyben

Az elmúlt hetekben hangossá vált felhőkarcolós lobbi hatására a sajtót nem a tradíciók folytatása érdekelte igazán, hanem hogy Schneller távozása után enyhít-e a szigorú magassági szabályokon a főváros.

A szót ezúttal is Demszky vitte, aki elmondta, "nem lesz gyökeres fordulat az ügyben", a hangsúly ugyanis azon van, hogyan tudnának jobb minőségű építészetet teremteni a városban. Ezek után azonban talányosan megjegyezte, a felhőkarcolók témája amúgy is bonyolult, mert azok a város egészére hatással vannak. Tehát csak akkor lehet igényes magasházakat felhúzni, ha a városháza a tervezés és kivitelezés teljes folyamatát figyelemmel kísérheti, ellenőrizheti.

"Ha lesz is ilyen épület, annak nagyon, nagyon jó minőségűnek kell lenni" - mondta a vezető, rögtön hozzátéve, hogy Budapest jelenlegi sziluettjét nem engedik elrontani.

Demszky szerint a megfelelő építészeti minőség elérését jelenleg a kerületek túlságosan nagy önállósága akadályozza. A kerületek a jelenlegi szabályozást könnyen kijátszhatják, és ennek eredményeként húzhatták fel a főváros silány minőségű épületeit. A főváros ezért a jogszabályok módosításán dolgozik, amely a főpolgármester szerint nem érintené a kerületi autonómiát. A törvénymódosításon már jelenleg is munkálkodnak, mondván a kerületek felől nagy nyomás nehezedik a fővárosra "magasház-ügyben".

"Tehát a felhőkarcolók állnak a főépítészi munka fókuszában" - kérdeztük az ideiglenes főépítészt. A téma előtérbe került egész Európában, válaszolta Beleznay, hozzátéve, hogy jelenleg Budapesten vannak azért sürgetőbb ügyek. Céljai közt a belváros élhetővé tételét, és a progresszív építészet megteremtését említette, ez utóbbi azonban nem jelent feltétlenül magasházakat.15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft