Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ezer dolgozójától válna meg a BKV

2007.04.06. 19:51
Több mint ezer dolgozójától szeretne megválni a BKV, tartalmazza az Antal Attiléa vezérigazgató által elkészített reorganizációs terv. Az egyeztetés alatt álló terv szerint túl sok a társaságnál a titkárnő és elég rapszodikus a lakatosok munkája.

Több mint ezer dolgozóval is csökkenhet a BKV Zrt. jelenlegi 13 500 fő körüli létszáma az Antal Attila vezérigazgató által jegyzett reorganizációs javaslat szerint - tudta meg az MTI fővárosi képviselőktől pénteken.

Hagyó már ismeri

A kormánypárti politikusok tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet jövő héten kedden tárgyal a BKV új vezetőjének javaslatáról, amit a napokban már részletesen ismertettek Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettessel is. A főpolgármester-helyettes az MTI érdeklődésére egy hete nem kíván nyilatkozni ez ügyben.

A 12 500 állandó és 1000 egyéb munkaviszonyú BKV dolgozó között van egyebek közt 400 titkárnő, és több száz lakatos is. Ez utóbbiak munkával való ellátása rapszodikus. A cégvezetés jónak tartja a BKV vasúti járműjavító kft.-jénél korábban végrehajtott több mint 100 fős leépítést, amelynek ellenére a feladatait továbbra is ellátja a szervezet. A reorganizációs javaslat a fizikai dolgozóknál kevesebb mint 10 százalékos, a szellemieknél több mint 20 százalékos létszámleépítést szorgalmaz összvállalati szinten.

A cég decemberben kinevezett új vezérigazgatója költséghatékonyabb gazdálkodást szeretne, amelynek során például megszüntetnék a különböző üzemigazgatóságoknál (busz, metró, stb.) végzett párhuzamos tevékenységeket is.

A főpolgármesteri kabinet is tárgyal a tervről

Antal Attila a reorganizáció elveiről már a múlt héten tájékoztatta a BKV üzemi tanácsát és az érdekképviseleteket is egy vidéki tanácskozáson.

Fővárosi politikusok az MTI-nek elmondták azt is, hogy a Főpolgármesteri Kabinet ülését követően az önkormányzat szakbizottságai együttes ülésen tárgyalják majd a BKV reorganizációs tervezetét, amelyről várhatóan április 26-án dönt a Fővárosi Közgyűlés. A reorganizációs terv a bevételek növelésének egyik módjaként a pótdíjak megemelését javasolja a jelenlegi 2500 forintnak a duplájára.

A kabinetülésen szereplő előterjesztést egyébként pénteken délelőtt még nem kapták meg az ülés résztvevői, annak ellenére, hogy a hivatal szabályozása szerint egy héttel korábban meg kell küldeni az ülés résztvevőinek az előterjesztéseket. A BKV-nál az 1990-es évek közepén kezdett reorganizáció során több ezer fővel csökkentették a létszámot.