Betett a válság a BKV-nak

2008.11.05. 19:16
Komoly nehézségeket okoz a főváros közlekedési társaságának, hogy jövőre refinanszírozni tudja saját működését. A világválság okozta nehézségekről Kocsis István, a BKV vezérigazgatója beszélt.

A BKV vezérigazgatója elmondta: a vállalat idén a második félévben jutott hozzá 4,5 milliárd forintnyi hitelhez. A pénzt csak egyetlen bank volt hajlandó a cég rendelkezésére bocsátani.

Jövőre viszont lejár több mint 11 milliárd forintos közép- és hosszú lejáratú hitelszerződés, így újabb forrásokat kell találnia a vállalatnak, hogy refinanszírozhassa kiadásait. Ez nem lesz egyszerű a mostani gazdasági helyzetben - tette hozzá Kocsis István.

A vezérigazgató rámutatott: hosszú távon csak a holdingrendszerre való átállás jelenthet kiutat a vállalat gazdasági nehézségeiből. "A cég járműparkja például olyan öreg, ami azonnali lépéseket követel."

Viszont új buszok, villamosok vásárlására nincsen keret, tehát a megoldás a lízingrendszer alkalmazása lehet. Ennek bevezetéséhez azonban stabil üzleti eredményekre, a költségek átláthatóságára és maximális hatékonyságra van szükség - tette hozzá.