Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Drágul a víz, a távfűtés és a közlekedés Budapesten

2007.12.20. 17:58
Átlagosan 13 százalékkal, de például a HÉV-en a nyugdíjasbérlet eltörlésével 900 százalékkal drágulhat a budapesti tömegközlekedés a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése alapján. Cserébe az ellenzék javaslatára bevezetik a kismamabérletet, ami annyiba kerül majd, mint egy diákbérlet.

Átlagosan 13 százalékkal emelkednek január 1-től Budapesten a tömegközlekedési tarifák. Az ivóvíz 8,8 százalékkal drágul, a kéményseprés pedig 4,4 százalékkal. A januártól érvényes 5 százalékos gázáremelés miatt februártól 4 százalékkal többe kerül majd a hődíj a távfűtési díjon belül, döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A közgyűlés korábbi döntése alapján a távfűtés alapdíját nem emelik jövőre.

A havi bérleteket jövő januártól felváltja a 30 napos bérlet. Ezért a jelenlegi 7350 helyett 8250 forintot kell majd fizetni, tehát 12,2 százalékkal többet az ideinél. A nyugdíjasok és a tanulók bérlete 10 százalékkal kerül majd többe, ára 2950 helyett 3250 forint lesz. Egy jegy ára viszont 17 százalékkal nő, 230-ról 270 forintra.

Változás, hogy a jövő évtől - az állami árkiegészítés hiányában - megszűnik a HÉV-re érvényes nyugdíjas bérlet. Ez 5 kilométeres távolságra több mint tízszeres drágulást jelent. A kedvezőtlen változás körülbelül 3200 embert érint. Az éjszakai járatokon csak a bérlet, illetve a helyszínen váltott jegy lesz érvényes, aminek ára 350 forint.

A döntésnél a városvezetés által beterjesztett javaslat mellett a közgyűlés többsége - meglepetésre - megszavazott egy ellenzéki javaslatot is. Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő azt indítványozta, hogy a BKV vezessen be "kismama" havi bérletet a gyermeknevelési támogatásban részesülő szülők számára. Ennek ára 3250 forint lenne, de bevezetésének időpontjáról később döntenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!