Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Újabb szerződéseket vizsgáltat a BKV felügyelőbizottsága

2008.05.14. 20:29
A BKV vezetése által kötött újabb megbízási szerződések vizsgálatát rendelte el a társaság felügyelőbizottsága. A testület ezenkívül támogatta azt a felvetést, hogy idén a tavalyi paraméterkönyv maradna érvényben, illetve a felügyelőbizottság ülésén az is kiderült, hogy Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató elvonta a kommunikációval összefüggő feladatkört Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettestől.

Újabb, a BKV menedzsmentje által kötött kontraktusok vizsgálatáról döntött a közlekedési társaság felügyelőbizottsága (fb). Az ülés után, Vitézy Dávid a testület Fidesz által delegált tagja arról beszélt, hogy ugyan az fb elfogadta az AAM Zrt.-vel kötött szerződések vizsgálata kapcsán készült, szerinte "semmitmondó" igazgatósági jelentést, ám egyben vizsgálatot indított egy, a Heti Válasz című lapban megjelent hírrel kapcsolatban. Az újság ugyanis azt állítja: az AAM-nek volt egy feladatlistája, amiben benne volt, hogy ki kell találni a Metróber szerződéshez a feladatokat". A lap szerint a céggel ötvenmilliós szerződést kívántak kötni, ehhez kellett fel,adatot kitalálni

Ugyancsak vizsgálatot rendelt el a testület az AAM Kft.-vel és a Golder Kft.-vel összefüggő kérdéskör tisztázására. Vitézy Dávid kifejtette: a 2,5 milliárd forintos tanácsadói szerződésre tavaly az olcsóbb ajánlatot az AAM nyújtotta be, a BKV azonban még a pályázatok december 7-i beadása előtt, november 30-án azt vetette fel az AAM-nek, hogy egyeztessen a másik pályázóval, a Golder Kft.-vel. Egy ilyen lépés versenyjogi és büntetőjogi szempontból is érdekes lehet Vitézy szerint.

Az fb tájékozódás céljából bekérte a felügyelőbizottság a Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes által a Media Magnet Kft.-vel kötött szerződés anyagát, mondta Vitézy Dávid. A papírokból az derült ki, hogy egy hónap alatt 25 millió forintot fizettek ki a cégnek a kábeltelevíziós piac felmérésére.

A testület ülésének végén a vezérigazgatói feladatokat ellátó általános vezérigazgató-helyettes azt tényként közölte: a kommunikációval összefüggő feladatkört elvonta Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettestől, a kereskedelmi ügyek azonban továbbra is nála maradtak. Emlékeztetőül: a használtbusz-tendert vizsgáló fb-jelentés a közbeszerzéssel és a kommunikációval kapcsolatban állapított meg problémákat, s vetette fel a személyi konzekvenciák levonásának szükségességét.

Székely Gábor, a testület SZDSZ által delegált elnöke a szerződésekkel kapcsolatos fb döntéseiről nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban megerősített, hogy hoztak ilyen határozatokat.

A felügyelőbizottság Vitézy javaslatát elfogadva azt indítványozza a cégtulajdonos fővárosi önkormányzatnak: az idén maradjon érvényben a BKV tavalyi paraméterkönyve, a jövő évi menetrend kidolgozását pedig mielőbb kezdje meg a cégvezetés a szakszervezetek és a különböző civil szervezetek bevonásával.

Balog Zsolt megbízott vezérigazgató egyébként ezúttal sem terjesztette az fb elé a paraméterkönyv tervezetét. A szabad demokrata Székely Gábor, a felügyelőbizottság elnöke nem szavazta meg a többség által támogatott indítványt.

A testület határozatban tiltakozott az ellen, hogy a cég menedzsmentje megtagadta a társaság 2007-es tanácsadó-szerződéseinek lajstromba vételét. A felügyelő bizottság ugyanis már több alkalommal kérte a BKV vezetésétől a tavalyi évi tanácsadói szerződések listáját.