Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

BKV-ingatlanokat adna el a főváros

2008.04.24. 18:29
Megeshet, hogy eladja a BKV egyes ingatlanjait a főváros, így teremtve fedezetet a 10-12 milliárd forintos állami finanszírozáshoz. Az esetleges értékesítésre azért van szükség, hogy az előre megkapott pénz ne hitelként jelenjen meg az amúgy is adóságokkal terhelt közlekedési vállalat büdzséjében. Egyes szakszervezeti források szerint viszont az igazi cél a közlekedési társaság vagyonának kiárusítása, átjátszása.

Felmerült, hogy a főváros a BKV egyes ingatlanjainak eladásából fedezi azt 10-12 milliárd forintot, amelyet előfinanszírozás formájában a budapesti közlekedési társaságnak nyújt az állam, mondta Nyáry Krisztián. A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója szerint arról még nincs döntés, hogy milyen ingatlanok, vagy egyéb vagyoni elemek kerülnének kalapács alá, csak annyi biztos, hogy a kormány hajlandó a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül tőkét juttatni a BKV-nak.

Hogy valóban áruba bocsátja-e vagyona egy részét a BKV az csak hetek múltán derül ki, de mindenestre készít egy listát, hogy mely ingatlanokat lehetne eladni. Nyári szerint minderre azért van szükség, hogy az előfinanszírozás ne hitelként jelentkezzen a BKV költségvetésében, mert a cég több adósságot már nem bír el.

A közlekedési vállalatnál működő szakszervezetek egy része ugyanakkor azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy valójában az ingatlanok értékesítésének terve áll a járatritkítási elképzelések és az állami előfinanszírozás hátterében, sőt a munkabeszüntetéseket is eszközként használja a cég vezetése ennek megvalósítása érdekében.

Egy neve elhallgatását kérő szakszervezeti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkhelyzet fenntartásával el lehet érni az érdekképviseleti szervezetek lejáratását, a többlet állami szerepvállalás ára pedig az lehet, hogy felaprózzák a közlekedési céget: eladják a telephelyeket, a garázsokat, embereket bocsátanak el és kiszervezik a munkát. A nyilatkozó szerint nem véletlen, hogy az április 18-i és az azt megelőző április 7-i sztrájk elkerülése érdekében csak látszatintézkedéseket tett a BKV vezetősége.

Emlékeztetőül: Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester szombaton jelentette be: a kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forintnyi tőkét juttasson a BKV-nak, s így a cég ne kerüljön adósságspirálba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!