40 milliárdot kap a BKV az államtól

2008.12.17. 13:24
A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 10+30 milliárd forinttal támogatja a BKV-t. Mivel a szakszervezetek egyik követelése, hogy teremtsék meg a cég finanszírozási alapjait, lehet, hogy elmarad a csütörtökre hirdetett sztrájk.

A szerdai kormányülésen döntés született arról, hogy összesen 40 milliárd forintos támogatást kap a BKV. 10 milliárdot (hitelkivásárlásra) valószínűleg idén már megkap a közlekedési cég, 30 milliárdot pedig jövőre. A döntés bejelentésekor kiderült, hogy határidő nélkül megalakítanak egy Budapesti Elővárosi Közlekedési Társaságot, amibe a kormány 30 milliárd forinttal vesz részt, a főváros pedig vagyonelemeket - mint például a HÉV-et - apportál. A HÉV tulajdonosa továbbra is a főváros marad.

Demszky Gábor főpolgármester egy szerdai, a bejelentés előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ha a BKV megkapja még az idén a 10 milliárd forintot, akkor már nem kell működési hitelt felvenni ebben az évben. Hozzátette, bízik abban, hogy ez kielégíti a sztrájkot meghirdető szakszervezetek követeléseit.

A BKV délután ismerteti a szakszervezetekkel a kormány döntését. Mivel a BKV-s szakszervezetek egyik fő követelése az volt, hogy teremtsék meg a cég hosszútávú finanszírozási feltételeit, lehet hogy úgy döntenek, hogy elállnak a csütörtökre meghirdetett félnapos sztrájktól.