Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Teljeskörű vizsgálat a BKV buszvásárlásáról

2008.02.15. 21:21
Egyhangúlag döntött a BKV buszbeszerzési tenderének teljeskörű vizsgálatáról a Fővárosi Közgyűlés. A pénteki rendkívüli gyűlés bohózatba hajlott, az amúgy parlamenti képviselőként is dolgozó szocialista Deviánszkiné Molnár Katalin például most tudta meg, hogy a felügyelő bizottsági tagok, eddigi ismereteivel szemben, nem felelnek teljes vagyonukkal a cég döntéseiért.

Egyhangúlag támogatta a KDNP és az MDF javaslatát a BKV buszvásárlási tenderével összefüggő kérdések teljeskörű vizsgálatára a Fővárosi Közgyűlés. Katona Kálmán (MDF) javaslatára, a bizalom megrendülése miatt, hogy a BKV el ne költhesse a pénzt, a közgyűlés többségi határozattal visszavonta azt a január végi döntését, amellyel 906 millió forintot biztosított a használtbuszok vásárlásához.

A BKV használt autóbuszokra írt ki pályázatot, amin egyetlen pályázó, az Alfa Busz Kft. indult, ám ajánlata visszavonására kényszerült, amikor kiderült, hogy a BKV-vezér Antal Attila fia is a cég alkalmazottja.

A városatyák egyetértése egyébként látszólagos, csak addig tartott az egyhangúság, amíg a vizsgálat megindításáról volt szó. Egyébként személyeskedésektől sem mentes vita zajlott a közgyűlésben. A szocialisátk az ügy átpolitizálásával vádolták az ellenzéket, ami ragaszkodott hozzá, hogy az ügyben a BKV felügyelő bizottsága helyett a közgyűlés vizsgálódjon.

A vitában elhangzott személyeskedések egyik köre is Steiner Pálhoz, illetve Tarlós Istvánhoz köthető. A szocialista politikus felvetette, hogy Tarlós István védje meg a KDNP-t, amire a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta, hogy Steiner Pál "foglalkozzon azzal, ami másodpercre egyidős vele". Volt pengeváltás Katona Kálmán (MDF) és Riz Levente (Fidesz), valamint Bőhm András (SZDSZ) és Steiner Pál között is.

De szocialisták is egymásnak estek annak kapcsán, hogy a BKV fb ülésén az ellenzéki fővárosi képviselők jogszerűen vettek-e részt. Somlyódy Csaba (MSZP) a gazdasági bizottság elnöke közölte, hogy több ciklussal korábban hoztak egy olyan döntést, hogy a képviselők részt vehetnek a cégek fb-ülésein. Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) szorgalmazta, hogy vonják vissza ezt a szerinte ma már jogilag nem helytálló döntést, amellyel egyébként eddig csak az ellenzék élt.

Dancs Gábor (SZDSZ) városi legendának nevezte azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint a buszvásárlást előzetesen jóváhagyta volna a BKV fb, amelynek ő is a tagja. Eztuán elmagyarázta Devánszkinénak, hogy felvetésével szemben a magyar jogrend szerint az fb tagjai nem felelnek teljes vagyonukkal a cég működéséért. A szocialista politikus - aki egyébként parlamenti képviselő, azaz törvényhozó is - indoklása szerint emiatt sem tartotta helyesnek azt, hogy az fb döntésiért felelősséget nem viselő képviselők részt vegyenek az fb ülésein. Hogy a két kérdés hogyan függ össze, sajnos nem fejtette ki.

Katona Kálmán azon javaslatát, hogy vonják vissza a BKV buszvásárlásához biztosított 906 millió forintos fővárosi támogatást, az ellenzék és a szabad demokraták többsége szavazta meg, a szocialisták tartózkodása mellett. Dancs Gábor (SZDSZ) tartózkodott a voksolásnál.