Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nagykörúti hibák: cáfol és elismer a BKV

2006.07.13. 17:06
Cáfolta a BKV csütörtökön, hogy tizenhatszor lett volna forgalomkimaradás a nagykörúti villamosvonalon a felújítások kezdete óta. Donáth Zoltán vezérigazgató-helyettes szerint csak 11 ilyen alkalom volt, és ezek között egyetlen felsővezeték-szakadás sem volt, viszont kilenc áramszedő-törés történt.

A közlekedési cég menedzsere elismerte, hogy csütörtökön 55 percre leállt a forgalom a Nagykörúton, mégpedig egy csapos felfüggesztőelem törése miatt. Így belengett a felsővezeték (de nem szakadt el), és eltört egy villamos áramszedője a Margit körút és a Török utca találkozásánál, a budai oldalon.

Egyetlen esetet ismer el a BKV

A vezérhelyettes szerint ez volt eddig az egyetlen eset, amikor közvetlenül kimutatható volt, hogy az idei tavasszal megkezdett körúti munkálatok miatt történt fennakadás a villamosközlekedésben. És most nem jártak a legtovább a villamosok, vagyis 55 percig nem közlekedtek.


Az eltört felfüggesztőelem

Most ugyanis anyaghiba miatt egy szerdáról csütörtökre virradó éjjel felszerelt felfüggesztő elem tört el. Hiába volt első osztályú magyar termék, a műgyanta "kötésnél" kitört a tartószerkezet, a műgyanta egyszerűen "elengedte magát". Éppen ezért a BKV kérte a kivitelezőt, hogy ellenőrizze alaposan a beszerelt elemeket.

Tizenegy, nem tizenhat?

A BKV szerint ez volt a 11. alkalom, hogy a felújítás kezdete óta leállás volt a Nagykörúton. (A VEKE, vagyis a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület szerint viszont 16 üzemzavar volt az idei felújítás kezdete óta, de ezek nem mindegyike okozott leállást a forgalomban.)

Donáth Zoltán vezérigazgató-helyettes a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a nagykörúti vezeték-átépítések éjszakánként folytatódnak, mert az ötvennapos vágányzár idején nem tudtak minden munkát elvégezni. A kivitelezést időben beszorította, hogy az árvíz miatt később kezdhettek el bizonyos munkákat, az útfelújításokat és a nagykörúti rekonstrukciót pedig össze kellett hangolni.

Különösen szorította a kivitelezést, hogy a 2-es metró felújítását június 9-én meg kellett kezdeni, és addigra a vágányokon újra meg kellett indulniuk a körúti villamosoknak.

Lehetnek még hibák

A BKV második embere azt is elmondta, hogy további fennakadások szeptember-októberig lehetnek a Nagykörúton, hiszen a vezetéképítés még most is tart. A mostani esetet megelőző tíz hiba szerinte nem feltétlenül függött össze a rekonstrukcióval. Kilenc esetben ugyanis áramszedők törtek, egy esetben pedig baleset miatt az áramszedő és a felsővezeték is meghibásodott, de akkor sem szakadt a vezeték - jegyezte meg.

Az áramszedők törése összefüggött szerinte azzal, hogy a vezetőknek meg kellett tanulniuk, miként kell gyorsítaniuk-lassítaniuk a szerelvényeket az új vezetékrendszer felszerelése után. Hangsúlyozta Donáth, hogy nem gyorshajtásról, hanem tanulási folyamatról van szó.


Török utcai felsővezeték

Ezen kívül a Nagykörútra bevezető és onnan leágazó vezetékek alatt elhaladva, a forgalomba álló villamosok kaphattak bizonyos helyeken - de nem a körúton - ütéseket, és ez is okozhatta az anyagfáradást, a kilenc áramszedő törése ezzel függhetett össze, egy esetben pedig baleset történt az Oktogonnál. Ezért a BKV csak a mostani, 11. esetben ismeri el, hogy közvetlenül a felújítási munkák okoztak meghibásodásokat.

Összesen 221 perc leállás

Szerintük mindössze 221 perces leállás volt május 22., a felújítás első ütemének befejezése óta, ez pedig 0,34 százalékos kimaradás. Ez 60 százalékkal jobb mutató, mint a korábbi időszakokban volt a Nagykörúton.

A BKV ugyanakkor jónak tartotta Demszky Gábor főpolgármester döntését, hogy független szakértő vizsgálja meg a vezetékszakadásokat. Ha ugyanis a közlekedési cég hibáját állapítanák meg, akkor kijavítják a bajokat, ha pedig megerősítik álláspontjukat a szakértők, akkor máskor hitelesebbnek fogadják el a BKV szakvéleményét a hasonló ügyekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?