Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsánytól várják a BKV megmentését

2005.10.21. 16:00
A BKV szakszervezetei kétségbeesett levelet intéztek Demszkyhez és Gyurcsányhoz, miközben a Fidesz a cég adósságkezelése miatt az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Rendkívül rossz a BKV pénzügyi helyzete, s a cég további jegyáremelésekkel sem tudja finanszírozni magát, minthogy a budapestiek a teherbíróképességük határára értek, mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján. Mindezt szerinte Aba Botond is elismerte nemrégiben a tulajdonosi bizottság ülésén.

Ugyanakkor Wintermantel szerint immár a BKV szakszervezetei is tiltakoznak, pontosabban kétségbeesett levelet írtak Demszky Gábor főpolgármesterhez és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. Az érdekképviseletek azt szeretnék elérni, ha a BKV működése pénzügyileg is biztosított lenne, minthogy jelenleg gyakran egészségre káros csarnokokban, akadozó alkatrészellátás mellett kell szerelniük a járműveket.

A Fidesz szerint (Wintermantel megintcsak Aba Botondra hivatkozott) 24 milliárd forintos tömegközlekedési normatívára lenne szükség az országos költségvetésben, hogy a BKV-nak legalább 20 milliárd juthasson ebből a pénzből 2006-ban. Ezzel szemben a kormány mindössze 15 milliárdot szán (az idei évhez hasonlóan) a tömegközlekedésre, ebből jut arányosan valamivel kevesebb a fővárosi cégnek.

Boldogok lennének

A szakszervezetek ezzel egybecsengő levelükben - amelyet az Index is megkapott - így fogalmaztak Gyurcsánynak: "Boldogok lennénk, ha egy lépést felénk is tenne a százból!"

Wintermantel mindehhez hozzátette: a BKV egyetlen fillért sem kap a fővárostól működésre, Demszky Gábor pedig úgy tesz, mintha nem az ő felelősségi körébe tartozna mindez. (A főváros körülbelül 11 milliárdot költött idén a BKV-ra, igaz, ezek nem működési kiadásokra, hanem fejlesztésekre és beruházásokra szánt pénzek voltak.)

A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt is elmondta, hogy tovább bonyolódik a BKV adósságrendezési ügye. Mint kiderült, a cég leányvállalata, a GJSZ Kft. kiadta hitelezőire vonatkozó adatait egy követelésközvetítő cégnek. Ez a cég a Fidesz szerint jogosulatlanul jutott hozzá ezekhez az információkhoz. Éppen ezért Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordult az ügyben. Wintermantel szerint mindez törvénybe ütközik, ezért ki kell vizsgálni az esetet.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft