Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tüntetés és verekedés - újabb ÓVÁS!-demonstráció

2006.05.23. 20:37
Botrányos jelenetek tarkították az ÓVÁS! Egyesületnek a Kertész utca 23-as számú ház előtt kedd délután tartott tiltakozó demonstrációját. A demonstráció kisebb verekedésbe torkollott, miután egy kisgyerek betörte az egyik tüntető autójának ablakát.
A tüntetésen több civil szervezet, valamint Erzsébet- és Terézvárosi lakók is a bontásra ítélt épület megsemmisítése ellen emelték fel szavukat. Az épület előtt száz-kétszáz ember gyűlt össze, de megjelentek a helyi önkormányzat képviselői is.

"Szerintünk inkább "Omlás Egyesületnek" kellene nevezni a szervezetet, hiszen arra kényszerítik a lakókat, hogy szinte lakhatatlan házakban maradjanak" - közölte Bolesza Emőke, a körzet önkormányzati képviselője. A tüntetők a bontásra ítélt ház melletti üres telken gyülekeztek. "A Kertész utca 21-es és 25-ös számú házat már ledózerolták, most a 23-asra vár ugyanez a sors" - magyarázta az MTI kérdésére Egri Orsolya, az ÓVÁS! egyik tagja.

A rendőrök is megjelentek

A demonstráció hírére a kerületi rendőrök is megérkeztek, akik a gyülekezéshez szükséges engedélyeket szerették volna megkapni a szervezőktől. Mind később kiderült, az engedély nem érkezett meg időben a kerületi rendőrkapitányságra. "A megmozdulást engedélyeztük, minden törvényesen zajlott" - mondta a demonstráció végén a helyszínre érkező Nagy-Juhák István, a VII. kerület rendőrfőkapitánya.

Molnár Péter az ÓVÁS! másik képviselője hangsúlyozta: minden jogállami eszközt igénybe vesznek, hogy a történelmi zsidónegyedet és egyéb régi városrészeket megóvhassák. "A VI. és a VII. kerületi önkormányzatnak a civil szervezetek bevonásával kell a városrehabilitációs elképzeléseit kidolgoznia és megvalósítania. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem teheti meg, hogy bizonyos épületek védelmében fellép ugyan, de más házak és városrészek megóvására nem tesz megfelelő lépéseket. A KÖH-nek ki kell terjesztenie a hatáskörét, és minden esetben késlekedés nélkül fel kell lépnie a történelmi városrészek védelmében" - mondta Molnár Péter, aki haladéktalan intézkedést sürgetett a Király utca 40-es szám állagmegóvásának és helyreállításának érdekében.

Kisebb verekedés

A megmozdulás végén Gerle János, az Élőlánc Magyarországért képviselője felolvasta a civil szervezetek kerületi és fővárosi önkormányzatokhoz, valamint az alakuló kormányhoz intézett felhívását. A demonstráción több lebontott vagy veszélyben lévő épületek képviselői is felszólaltak.

A tüntetésen kisebb verekedés tört ki, amikor egy, a Kertész utca túloldalán lévő házban lakó kisgyerek kővel betörte az egyik résztvevő autójának ablakát, aki ezt sérelmezve meglökte a fiút. A helyszínre ezután mintegy húsz rendőr vonult ki, akik igazoltatták a rendbontókat, de a sajtó több képviselőjét is.