Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Demszky szerint harminc milliárdot veszít idén Budapest

2004.02.19. 15:21
A főpolgármester felszólította a kabinetet, hogy ne hárítsa a forráshiányos önkormányzatokra a költségvetési hiányt. Demszky Gábor szerint a korábbi és a jelenlegi kormány intézkedései nyomán harmincmilliárdos bevételkieséssel kell számolnia Budapestnek idén. A tervek szerint 42 milliárd forintos hitelt vesz fel idén az egyensúly helyreállítására a főváros.
A kormány ne hárítsa az erősen forráshiányos önkormányzatokra az állami költségvetés hiányát, ne kurtítsa meg a fejlesztési támogatásokat és a normatívákat - jelentette ki a főpolgármester csütörtöki tájékoztatóján. Az előző és a jelenlegi kormány diszkriminatív intézkedései által okozott, összességében közel 30 milliárd forintos bevételkiesés jelentősen korlátozza a város mozgásterét - mondta Demszky Gábor.

Meghiúsulhat a szennyvíztisztítási terv

Az SZDSZ a parlamentben módosító indítványokat nyújtott be a készülő áfa-törvényhez, mert az hátrányos lenne a főváros számára, tette hozzá. . Ha nem lesz visszaigényelhető áfa például a csatornafejlesztéseknél, akkor meghiúsulhat a kormány által vállalt EU-elvárás teljesítése, miszerint 2010-ig Budapesten minden szennyvizet tisztítani fognak. A főváros ez évben tervezett 130 milliárd forintnyi fejlesztését pedig 32,5 milliárd forinttal drágítja meg az, hogy az állam elvonja az áfát - tájékoztatott a főpolgármester.

Tizmilliárdos elvonás a fejlesztési pénzekből

Demszky Gábor elmondta: "a Draskovics-csomag részeként" 10 milliárd forint fejlesztési támogatást vonnak el az önkormányzatoktól. Ez Budapesten érintheti a BKV működését, vagy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 10 milliárd forintos felújítási tervét.

Óriás hitelt vezs fel Budapest

Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a BKV egyre jobban feléli vagyonát. Ezt jelzi, hogy a tavalyiról áthúzódó és az idén várható pénzügyi hiánnyal, valamint a 23 milliárd forintos amortizáció pótlással a cég adóssága az év végén 53 milliárd forint lesz. A főpolgármester tudatta, hogy költségvetésének egyensúlya érdekében a főváros az idén 42,5 milliárd forintos hitelfelvételt tervez. A reálértéken közel 11 százalékkal csökkenő önkormányzati bevételek miatt, hosszabb távon fenntartható fejlődést csak szervezeti és intézmény-racionalizálással lehet elérni - mondta.

Iskola-összevonások, létszámleépítés

Felújításokra mintegy 7,8 milliárd forintot, városrehabilitációra pedig 11 milliárdot szánnak. Ez utóbbi azonban nem új forrás, hanem a korábbi évekből megmaradt keret. Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes a gyermekvédelmi, oktatási ágazatban létszámleépítéseket, iskola-összevonásokat, feladatkiszervezéseket helyezett kilátásba a megszorítások részeként. A beruházások esetében egyebek közt a budai rakparti út építésének idei elmaradását említette.

Demszky Gábor elmondta: a főváros ez évi költségvetése az őszi tanévtől már nem tartalmaz forrást az iskolatej programra. Folytatni csak úgy tudják, ha a kormány ígéretének megfelelően rendezi ezt a kérdést.