Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Négy év alatt megváltoztak a budapesti választókerületek

2006.04.14. 08:38
Az MSZP és a Fidesz is sikereket mondhat a magáénak a választrások első fordulója után. Az MSZP abszolút, a Fidesz relatív eredményeket írhat a maga javára.

2002-höz képest érdekes módon mindkét nagy párt javított - valamilyen szempontból - a budapesti eredményein. Ennek a paradox megállapításnak az igazságát abban vélhetjük felfedezni, hogy az MSZP 2002-höz képest eggyel több mandátumot szerzett már az első fordulóban a fővárosban. A Fidesz pedig kettővel több helyen áll az első helyen az első forduló után, mint négy évvel ezelőtt.

Az MSZP egyéni jelöltjei idén 12 választókerületben nyertek abszolút többséggel, így tucatnyian jutottak be az első körben a Parlamentbe. Néhány városrészben viszont a Fidesz ért el részsikereket. Kérdés persze, hogy az MSZP és az SZDSZ összefogása után a jobboldalon is kialakul-e a választási együttműködés, amellyel meg lehet tartani a Fidesz számára az első körbeli relatív előnyöket.

Fideszes eredmények

Ha összeadjuk a jobb- és baloldali szavazatokat, és azzal a - nem teljesen reális - feltételezéssel élünk, hogy azok mennek el szavazni a második körben, akik az elsőben is tették, akkor a jobboldalnak három-négy körzetben biztosan esélye van a második fordulós győzelemre.

A négy megszerzett mandátum nem lenne meglepetést, ennyit értek el 2002-ben is. Az I., a II. és a XII. kerületben, továbbá a XI. kerület egyik választókerületében van esélyük a mandátum megtartására. Konkrétan Nagy Gábor Tamás, Balsai István és Pokorni Zoltán látszik esélyesnek, de egyelőre nem nyilvánvaló, hogy a XI. kerületi 15-ös választókerületben a fideszes Deák András befut-e a második fordulóban.

Részsikerek Ferencvárosban és Újbudán

A Fidesz a Ferencvárosban és Újbudán ért el részsikereket. A IX. kerületben most a szocialista Kökény Mihály nem tudott első lenni az első fordulóban, megelőzte őt Zombory Miklós a Fidesz színeiben. Szintén lemaradt a régi motoros a XI. kerületben: a szocialista Józsa István pár szavazattal ugyan, de kevesebbet kapott most, mint Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Szintén első helyen várja a második fordulót Rogán Antal, a 7-es választókerületben. Ám ezekben körzetekben sem Kupper Andrásnak (XI. kerület, 17-es választókerület), sem Rogán Antalnak (V-XIII. kerület), sem pedig Zombory Miklósnak (IX. kerület, 12-es választókerület) nincs sok esélye, hogy a második körben összefogó SZDSZ-szel és MSZP-vel sikerrel megmérkőzzön.

MSZP-s eredmények

Az MSZP két helyen javított az első körös befutókat illetően, egy helyen pedig rontott. A javítók között van Kiss Péter, aki 2002-ben Újpest egyik felében és a XV. kerületben (a fővárosi hatodik választókerületben) csak a második fordulóban győzött, idén viszont már az elsőben simán bejutott a Parlamentbe.

Arató Gergely László szintén javított 2002-höz képest: ő egy olyan választókerületből jutott be első körben, ahonnan 2002-ben Csicsay Claudius Iván csak a második fordulóban került a Parlamentbe négy évvel ezelőtt. (Kőbányáról van szó.)

Ezt az eredményt némileg beárnyékolja, hogy Szanyi Tibor nem tudott most egyből "továbbjutni", neki a XIII. kerületben, a 19-es választókörzetben újra kell megmérettetnie magát 2006-ban. (Nem egészen másfél százalék hiányzott neki idén is a könnyed győzelemhez.)

Egyébként az MSZP hozta a lassan-lassan már biztosnak tekinthető mandátumait néhány városrészben: Pál Tibor a IX. és XX. kerület egyes részeiből összeállított 13. választókerületből jutott be az első körben, Csizmár Gábor Újpesten ért el gyors sikert.

Polgármesterek előnyben

Mester László a XVIII .kerület polgármestereként megtartotta a mandátumát, amelyet korábban is simán szerzett meg, Hajdu László és Tóth József polgármesterek, hasonlót mondhatnak el magukról a XV. és a XIII. kerületekben.

Hiller István, Burány Sándor országosan ismert politikusokként védték meg első körbeli sikereiket a XX.-XXIII. Kerületben, illetve a XIX. kerületben. (29-es és 28-as választókerületekről van szó.)

Podolák György és Avarkeszi Dezső biztosan lefedték Csepelt - ők is már begyakorolt párosnak tűnnek, első körös befutók lettek mindketten.

A X-XVIII. kerület részeiből álló 26-os választókörzet szintén biztos szocialistának tűnik, csakhogy ott most nem Katona Béla indult, mint 2002-ben, hanem Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke. Ő is simán bejutott a Parlamentbe, akárcsak korábban Katona.



  • Vennék
  • Hírek