Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Különlegességek és furcsaságok a fővárosi szavazókörökben

2006.04.14. 08:39
Rendkívül érdekes részeredményekre lehet figyelmes az, aki átböngészi a budapesti szavazókörök - nem választókerületekről van szó! - első fordulós eredményeit. A számokból úgy tűnik, a szocialisták érdeke az lenne, hogy minél szlömösebb, lepusztultabb városnegyedek legyenek a fővárosban, illetve le kéne dózerolniuk a budai hegyeket is, mert ott nincsenek többségben. Ehelyett Kádár-kori lakótelepeket kéne építeniük. (Az Index alább közölt adatai az egyéni jelöltekre leadott szavazatokon alapul. A pártlistás és az egyéni voksok közötti különbséget most nem vettük figyelembe.)

Ha felújítanak egy városrészt Budapesten (IX. kerület) vagy rekordszámú új lakás épül (XI. és XIII. kerület) ott csökken a szocialista szavazók aránya, viszont relatíve emelkedik a Fidesz támogatóinak száma - ez derül ki az Index három kiválasztott választókörzetben végzett nézelődéséből. Idén a szocialisták közül a XIII. kerületben Szanyi Tibor, a IX. kerületben Kökény Mihály, a XI. kerületben pedig Józsa István ért el relatíve rosszabb eredményt, mint 2002-ben. (A szocialisták és a fideszesek választókerületenkénti, átfogó eredményeiről Budapesten az Index másik cikkében olvashatnak.)

A voksolás helyszíne csak támpont a szavazókör elhelyezkedéséhez
Az Index által megtekintett adatoknál érdemes figyelembe venni, hogy a szavazóköröket mi a voksolás helyszíne szerint vizsgáltuk, azaz a szavazókörökben voksolók lakóhelyére csak nagyjából következtettünk. A belső kerületekben gyakran előfordul, hogy bár a szomszéd házban is van szavazókör, a tömb lakói egy másik körben adják le voksukat. A IX. kerületi példákban szereplő Mester utcai szavazókörök például tömbrehabilitált környéken vannak, de nem a rehabilitált tömbök lakói szavaznak bennük.

Ezek után Budapesten egyértelmű a tendencia: minél inkább városrehabilitált vagy újonnan épült területen, illetve - mint az később ki fog derülni - minél magasabban lakik valaki, annál inkább a Fideszre szavaz. A városrehabilitált területeken egyébként nem mindig egyértelmű a Fidesz előretörése, mert ott a régi polgári negyedek lakói is megmaradtak, és a jobboldal ott hagyományosan erős lehet.

A városrehabilitáció nyomán megváltozik a népesség összetétele, és minthogy a gazdagabbak inkább a Fideszre szavaznak, így a felújított negyedekben a jobban szituált lakók a jobboldalt támogatják rendszerint. A IX. kerületben a városrehabilitált területet is magába foglaló 12-es választókerületben nem véletlen, hogy a szocialista Kökény Mihály idén már nem volt az első helyen az első forduló után, mint ahogyan az 2002-ben történt. 2006-ban ugyanis egy fideszes politikus megelőzte az MSZP korábbi egészségügyi miniszterét.

Szavazókörönként nem mindig érzékelhető a városrehabilitáció hatása

A IX. kerületben nem mindenütt támogatják a városrehabilitált területek a Fideszt, de a változások összességében jól követhetőek. Nem állítjuk, hogy kizárólag a felújításoknak köszönhetők a jobboldal erősödésére utaló tendenciák, hiszen a Belső-Ferencvárosnak vannak hagyományosan konzervatívabb rétegei is, amelyek akár jobban aktivizálhatták magukat a mostani első fordulóban (ez egyébként nem túlzottan valószínű, de nem is kizárt).

Egyéni szavazatokat elemeztünk
Az Index most közölt adatai és elemzései az egyéni jelöltekre leadott szavazatokon alapul. A pártlistás és az egyéni voksok közötti különbséget most nem vettük figyelembe. Ezek egyébként befolyásolhatják az eredmény megítélését, hiszen például az SZDSZ esetében jelentős eltérések mutatkoznak a pártra és az egyéni jelöltekre leadott voksokban. Éppen ezért mostani cikkünkben elsősorban a Fidesz és az MSZP eredményeire koncentráltunk, ahol a nagy számok törvénye alapján a listás és az egyéni szavaztok közötti különbségek kisebbek - relatíve. (Bár a példánkban kiemelt IX. kerületben például Kökény Mihály szocialista egyéni jelölt eredménye bőven elmaradt az MSZP listájára leadott szavazatokétól.)

A városrehabilitáció nem feltétlenül billenti fel tehát a pártok egyensúlyát a Ferencvárosban: a rehabilitált 15-ös szavazókörben az MSZP erősebb, a 14-esben és a 16-osban viszont, amelyek szintén felújítottak, a Fidesz többet kapott a szocialistáknál.

Sokkal érdekesebb a kép, ha a Mester utcai szavazóköröket tekintjük át: ahogyan haladunk kifelé az utcában, egyre magasabb a szocialisták részaránya (egy kisebb törés azért mutatkozik a trendben), folyamatosan és egyértelműen csökken viszont az SZDSZ-re szavazók aránya, és összességében csökken a fideszesek hányada is. Ez részben a hagyományos belső városrészbeli jobboldali többségével, részben pedig talán a városrehabilitációval magyarázható.

MESTER UTCA: KIFELÉ MENET EGYRE JOBB AZ MSZP
Három párt egyéni jelöltjeire leadott szavazatok száma
Szavazókör helyszíne MSZP Fidesz SZDSZ
Mester u. 19. 777 1016 649
Mester u. 45. 704 554 358
Mester u. 56-58. 201 180 107
Mester u. 60-62. 830 719 427
Mester u. 67. 365 283 138

Forrás: a www.valasztas.hu alapján az Index összegezte az adott helyszínen lévő szavazókörök adatait.

A Mester utcában speciális helynek számít a külsőbb részeken egy szövetkezeti lakótelep is, amely szocialista bázisnak tekinthető. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az utca külső részén szegényebb a lakosság, a szegények pedig inkább szavaznak az MSZP-re.

Mester utca: három párt szavazatai egymáshoz viszonyítva
Szavazókör helyszíne MSZP Fidesz SZDSZ
Mester u. 19. 31,8 % 41,6 % 26,6 %
Mester u. 45. 43,6 % 34,3 % 22,1 %
Mester u. 56-58. 41,2 % 36,9 % 21,9 %
Mester u. 60-62. 42,8 % 36,4 % 21,6 %
Mester u. 67. 46,4 % 36,0 % 17,6 %

Forrás: a www.valasztas.hu alapján az Index összegezte az adott helyszínen lévő szavazókörök adatait.

Az új lakások építése is hátrányos a baloldalnak?

Nemcsak a ferencvárosi tömbrehabilitáció "hátrányos" a szocialistákra, hanem két MSZP-s irányítású, dinamikusan fejlődő városrészben is megsínylette a baloldali párt azt, hogy rekordszámú lakást építettek ott. A XI. és a XIII. kerület vezetői büszkék arra, hogy náluk épül a legtöbb lakás Budapesten, de most a szocialisták a saját bőrűkön tapasztalhatták, hogy ez nem mindig válik előnyükre. Bár ezernyi tényező játszik közre a választásokon, mégis érdekes, hogy e két kerületben relatíve rosszabb eredményt ért el Szanyi Tibor és Józsa István, a két szocialista jelölt.

Igaz, Szanyi még így is 20 százalékot vert fideszes riválisára, Kosztolányi Dénesre, míg Horn Gábor, a szövetséges SZDSZ jelöltje 16.79 százalékot szerzett.

Szanyi a XIII. kerületben most nem jutott be az első körben a Parlamentbe, mint ahogyan azt 2002-ben tette, Józsa pedig nem lett első az első fordulóban, ahogyan az négy éve történt. A XIII. kerületben ugyanakkor Tóth József szocialista polgármester csont nélkül jutott most is a Parlamentbe az első fordulóban, akárcsak 2002-ben, tehát a tendencia nem drasztikusan fordult az MSZP ellen, és Szanyinak is nagy esélye van a mandátum megszerzésére ugyanitt.

Budai hegyek: ahogy emelkednek, egyre kevesebb a szocialista

A szocialisták részaránya visszaesik a budai hegyek magasabb régióiban, ahol a telekárak drágábbak. A legjobb példa erre a XII. kerület és a Rózsadomb. Az Index kiválasztott egy budai utat, amelyek mentén szavazókörök működtek. Jól látszik, hogy - egy-két, a Kádár-korban a hegyvidékre telepített belügyi vagy honvédelmi lakótelepet leszámítva - minél magasabban lakik valaki, annál inkább a Fideszre szavaz.

TÖRÖKVÉSZ ÚT: KÖZÉPEN JOBB AZ MSZP
Fidesz előny százalékos arányban (egyéni szavazatok alapján)
Szavazókör helyszíne Fidesz előny az MSZP előtt Fidesz előny az SZDSZ előtt
Törökvész út 18. 30 % 226 %
Törökvész út 48. 4 % 234 %
Törökvész út 67. 29 % 372 %

Forrás: a www.valasztas.hu alapján az Index összegezte az adott helyszínen lévő szavazókörök adatait.

Az MSZP-s, illetve balliberális szigetek, térségek a XII. kerületben és a Rózsadombon olyan lakótelepeken fordulnak elő, amelyeket a Kádár-rendszerben létesítettek alsóbb kategóriás pártfunkcionáriusok, első generációs értelmiségiek, belügyi, illetve honvédelmi dolgozók számára.

Szavazókörök a Törökvészi úton (egyéni szavazatok száma)
Szavazókör helyszíne MSZP Fidesz SZDSZ
Törökvész út 18. 504 656 201
Törökvész út 48. 770 802 240
Törökvész út 67. 263 340 72

Forrás: a www.valasztas.hu alapján az Index összegezte az adott helyszínen lévő szavazókörök adatait.

Jól látszanak ezek a szigetecskék a képzeletbeli választási térképen is, minthogy a Thomán István utcai katonai lakótelep a XII. kerületben szavazott az MSZP-re. Szintén az egyébként jobboldali bázisként számon tartott XII. kerületben van egy hasonló "koncentrált" MSZP-s bázis az Alkotás utca-Nagyenyed utca-Böszörményi út által határolt területen.

MSZP-s sziget (katonai lakótelep és környéke) a Szabadság-hegyen
Szavazókör helyszíne MSZP Fidesz SZDSZ
Mártonhegyi út 34. (20. szavazókör) 443 195 83
Mártonhegyi út 34. (21. szavazókör) 309 324 82

Forrás: www.valasztas.hu

A Rózsadombon pedig például a Törökvész út felső-középső szakaszán van erős balliberális bázis. (Kisebb-nagyobb lakótelepek épültek a Kádár-rendszerben a Törökvész út középső részén is, ezért esik itt vissza hirtelen a Fidesz részaránya az alsó és a középső útszakaszhokhoz képest, ha a szavazókörökben leadott voksokat részletesebben elemezzük.)

BUDAI HEGYEK: MINÉL MAGASABB, ANNÁL FIDESZESEBB
Egyéni szavatazatok megoszlása Kóka János (SZDSZ) és Nagy Gábor Tamás (Fidesz) között
Szavazókör helyszíne MSZP Fidesz SZDSZ
Pasaréti út visszalépett 306 308
Lorántffy Zs. u. visszalépett 287 288
Fillér utcai iskola (Rózsadomb, magaslat) visszalépett 326 283
Bérc utca (Gellérthegy teteje) visszalépett 271 230
Budai vár visszalépett 464 381

Forrás: www.valasztas.hu. A többi táblázattal ellentétben itt nem összesítettük az adott voksolási helyszínek összes szavazókörét, hanem kiragadtunk néhány jellegzetesebb szavazókört.

Megfigyelhető a Rózsadombon az a fajta tagolódás is, amely szerint alacsonyabb szinten több a balliberális szavazó. A Pasaréti úton, a Marczibányi téren gyakran jobb az MSZP által is támogatott szabad demokrata gazdasági miniszter, Kóka János szavazati aránya, mint a Fideszé. Feljebb, a Lorántffy utca környékén kiegyenlítődik a különbség, és a Fillér utca csúcsán lévő iskolában már a Fideszesek vannak többségben.

Rogáné és Petőé az egyik legizgalmasabb körzet

Kifejezetten érdekes a budapesti 7-es számú választókerület, amely az V. kerületet teljesen magába foglalja, a XIII. kerületből pedig a már említett Újlipótváros tartozik ide.

A 7-es választókerületben három párt három - földrajzilag is elkülöníthető - bázisa domborodik ki: a klasszikus belvárosban (V. kerület szűkebb belső része) a Fidesz vezet, ennek köszönhető Rogán Antal itteni relatív sikere az első fordulóban. Újlipótvárosban, a XIII. kerületben sokan szavaztak Pető Ivánra, az SZDSZ-es politikus egy-két utcacsoportban minden más jelöltet maga mögé utasított. (Ilyen utca a Hollán Ernő például. És az sem véletlen, hogy a második fordulóban itt az MSZP is az SZDSZ jelöltjét támogatja majd, akárcsak 2002-ben, amikor Pető hozta ezt a mandátumot a két pártnak.)

EGY UTCA, AHOL AZ SZDSZ NYERT
A Hollán Ernő utcai három szavazókörben egyéni jelöltekre leadott voksok
Szavazókör helyszíne MSZP
(Steiner Pál)
Fidesz
(Rogán Antal)
SZDSZ
(Pető Iván)
Hollán Ernő utca 592 628 672

Forrás: Index összegzés a www.valasztas.hu alapján.

A 7-es választókerületen belül a szocialisták viszont a kormányzati negyedben, vagyis az úgynevezett Lipótvárosban erősebbek, ez a V. kerületnek az a része, amely északabbra fekszik a klasszikus belvárostól.

Egyébként a VII. kerületben is vannak SZDSZ-es szigetecskék, elsősorban a Dohány utca, Wesselényi utca, Síp utca környékén, a Rumbach Sebestyén utcában, a Dob utcában és az István utcánál is, ám itt nem alakult ki még relatív többsége sem a szavazókörök szintjén e pártnak. Az átlagosnál azonban több voksot kapott itt a liberális politikai erő.