Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapest osztozna az európai kulturális fővárosi címen

2005.08.17. 17:11
Utolsóként adta le pályázatát Budapest, az Európa Kulturális Fővárosa címre. A 2010-ben megrendezendő eseményre több vidéki város is versenyben van, de ha Budapest nyerne, akkor egy kis időre átadná nekik ezt a címet.

Budapest szerdán utolsóként adta le az Európa Kulturális Fővárosi címért írt pályázati anyagát, amit az erre a célra átalakított 2-es villamoson mutatott be Demszky Gábor főpolgármester és Bojár Iván András, a projekt vezetője. Budapest már jelenlegi kulturális adottságaival is megfelelne a pályázat feltételeinek, mondta Demszky, példaként említve többek közt a Tavaszi Fesztivált és a Szigetet.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az elképzelések szerint egy budapesti győzelem esetén a főváros egy-egy hónapra átadná a címet a vidéki városoknak is. Nem meglepő hogy Budapest is pályázik, korábban 15 európai uniós ország közül 13-nak a fővárosa is pályázott, mondta a főpolgármester. Idén egyébként az írországi Cork lett Európa Kulturális Fővárosa. Az ír város és a kormány 196 millió eurót (47,7 milliárd forint) költött fejlesztésekre.

Víz, város

A Budapest 2010 program fő iránya a víz és a köré épülő város lenne. A pályázat egyik kulcspontja az óbudai gázgyári negyed felújítása lenne. Az új negyedben kapna helyet a Műszaki Múzeum, és ide tervezik az Innováció-történeti Intézet és Parkot is. A megújulás egész Óbudára kiterjedne.

A Margit hídhoz üvegbuborékokat kapcsolnának, ami információs központként, teraszkén és kévézóként működne. A tervek közt szerepel a Citadella és a Gellérthegy nagyobb fokú kihasználása fürdők kialakításával, és szintén tervezik a Várkerti Bazár megnyitását is. A Duna medrébe mesterséges szigeteket, "lyukakat" építenének, amik változtatható falmagasságukkal igazodnának a vízálláshoz. A Közraktárnál pedig egy bohém negyed kialakítását tervezik, kocsmákkal, kávéházakkal, és művészeti központokkal. A város élhetőbbé tételének egyik fontos eleme a tömegközlekedés fejlesztése, ezért 17-es és 19-es villamos nyomvonalának összekötése. Ezek a tervek megvalósíthatók, mondta Demszky Gábor.

Látványtervek itt!
Látványtervek itt!

Döntés ősszel

Egy német várossal közösen lesz valamelyik magyarországi város Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben. A pályázatra Budapest mellet tíz vidéki város jelentkezett. A főváros mellett Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron jutott a második, utolsó fordulóba. A győztes várost várhatóan ősszel, Bozóki András kulturális miniszter szerint még október 23-a előtt nevezik meg.

Az európai unió csak jelképes összeggel támogatja a megvalósulást. Ez a költségvetés mintegy 1-3 százalékát érinteni, a többit a kormánynak, illetve az adott településnek kellene előteremtenie. Ez az összeg a tervektől függően 20-80 milliárd forint körül mozog.