Tovább titkolózhat a Centrum Kft.

2009.01.13. 15:40
Megváltoztatta a Fővárosi Bíróság a korábbi elsőfokú ítéletet, és elutasította kedden a Lát-Kép Egyesület keresetét, amelyben azt kérték, hogy a bíróság kötelezze a Centrum Parkoló Rendszer Kft-t a parkolási bevételi adatok kiadására.

A Lát-Kép Egyesület jogi képviseletét egy másik ismert civil szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. A TASZ jogásza a perben azzal érvelt, hogy az önkormányzati tulajdon üzemeltetése, így a parkolási díjak szedése is közfeladat.

Adatai közérdekűek, lényegtelen, hogy milyen köztes szervezeteken, gazdasági társaságokon keresztül történik. Ezért szerették volna megtudni egyebek mellett azt is, mennyit kapnak vissza az adófizetők a parkolási díjakból, például fejlesztés formájában.

A Centrum Parkoló Rendszer Kft. jogi képviselője viszont egyebek mellett arra hivatkozott: a Kft. nem is ismeri az önkormányzati felhasználással kapcsolatos adatokat.

A bíró az elutasító jogerős ítélet indoklásakor kiemelte: a bíróság nem kívánja elvitatni a közvélemény jogát arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, de ebben az esetben túlzottan általános volt az adatigénylés, az adatkérésnek konkrétabbnak, pontosabbnak kell lennie - például a Lát-Kép Egyesület nem jelölte meg egzakt módon, hogy melyik önkormányzat milyen adatára kíváncsi.

A bíróság szerint az adatvédelmi törvény értelmében ezért nem teljesíthető a felperes kérése.  • Hírek
  • Hírek