Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Vádemelési javaslat a Citadella-terasz ügyében

2004.03.02. 10:56
Természetkárosítás és rongálás bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot nyújtott be a rendőrség a Gellérthegyen engedély nélkül épített terasz ügyében - közölte az MTI-vel a rendőrség kedden.
"A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint V. István 34 éves budapesti lakos, mint egy gazdasági társaság képviselője megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Gellérthegyen, az úgynevezett Lődomb részen - mely természetvédelmi oltalom alatt áll, és amely régészetileg védetté nyilvánított terület - 2002. márciusa és 2002. júniusa között engedély nélküli építési tevékenységbe kezdett, melynek során régészeti lelőhelyek sérültek, illetve régészeti leletek semmisültek meg, továbbá az építmény létrehozásával megbontották a tájképi egységet" - mondta Sagyibó Melinda százados.

"Megalapozott gyanú"

V. István megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint a területet üzemeltető gazdasági társaság vezetője szintén a fenti magatartást tanúsította. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek megküldte.

Közben a Fővárosi Bíróságon az idén januárban kezdődött tárgyalássorozat a 2002-ben engedély nélkül felépített, majd hatóságilag elbontott Citadella terasz kávézó fennmaradási engedélyéről. Az építtető Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. álláspontja szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hatáskör hiányában rendelte el a Citadella Garden lebontását, és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) jogszerűtlenül dózeroltatta le az építményt.

Buldózerrel bontották el a teraszt

A Citadella 4-u Kft. szakmai és hatósági engedélyek nélkül létesített kávézó teraszt és illemhelyet a Citadella lődombján 2002 tavaszán-nyarán. A KÖH örökségvédelmi szempontok alapján rendelte el a bontást; az építményt az év decemberében buldózerrel bontották el. Veres István, a kft. ügyvezetője a tárgyaláson közölte: az elmúlt száz évben nem készült a műemléki védelem tekintetében irányadó tudományos dokumentáció arról, hogy mit kell az épületegyüttesben fenntartani, megóvni. Hozzátette: egy elhamarkodott döntését próbálja palástolni a KÖH, amikor körömszakadtáig ragaszkodik eljárási jogához.

Vita a Citadella műemlék voltáról

Az alperes KÖH képviselője szerint viszont a Citadella műemlék mivolta kétségbevonhatatlan. Mint mondta, a védetté nyilvánítás a listás védelmi módszer alapján történt meg, a KÖH hatásköre alátámasztott, és a bontást jogerős határozatok alapján hajtották végre. A Fővárosi Bíróság végzésében a tárgyalást márciusra halasztotta. A Citadella Investment Kft. egy másik keresetében a rá kiszabott 20 millió forintos örökségvédelmi bírságról szóló határozat felülvizsgálatát kérte. A felperes szerint a KÖH budapesti irodája jogtalanul szabta ki a büntetést, mivel az ingatlan nem egyedi védettségű, e védettség keletkezése nem igazolt, és a hely nem egyedi régészeti lelőhely.

A bíróság közbenső, jogerős ítéletében az örökségvédelmi bírság jogalapját, kiszabhatóságát támadó keresetet elutasította, a bírság mértékéről azonban folytatódik a tárgyalás, amelyet elhalasztottak.