Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingyenes lesz a BKV egy napig

2006.09.11. 17:19
Azok akik idén nem a kerékpárt vagy a gyaloglást választják az autómentes napon, ingyen próbálhatják ki, hogyan képzelik el sokan az élhető nagyvárost. Szeptember 22-én ingyenes lesz a tömegközlekedés.

"Évek óta könyörgünk a városvezetésnek az autómentes napi ingyenes közlekedésért, és idén végre sikerült célt érnünk" - vázolta fel a Kerékpáros Klub elnöke a BKV-val kötött megállapodás hátterét.

Demszky Gábor ma ugyanis bejelentette, a szeptember 22-i autómentes napon ingyen közlekedhetnek azok, akik nem szállnának biciklire.

Brüsszel-Budapest-Koppenhága

A 36 európai országban, Kanadában és Japánban rendezett demonstráció napján nem tilos az autóhasználat, erre mindenhol csak kérik az embereket. Míg azonban az európai városokban ezen a napon sokkal kevesebb autós indul útnak, Budapesten sokáig az okozott problémát, hogy a legtöbben nem akarták otthon hagyni autójukat. A várost megkerülő, és több tízezer kerékpárost megmozgató kerékpáros felvonulás miatt így hatalmas dugók alakultak ki.


Az áprilisi biciklis felvonulás
A helyzet most áprilisban változott meg. A rekordméretű, 32 ezer biciklis részvételével zajló felvonulás napján láthatóan kevesebb autó járt az utakon, de egyre erősödött az a vélemény is, hogy kárpótolni kell azokat, akiknek autó nélkül kell eltölteni egy napot, és nem tudnak vagy akarnak biciklire ülni.

"Brüsszelben vagy Koppenhágában ezen a napon ingyenes a közlekedés, hogy mindenkit be lehessen vonni az autómentes napba" - mondta el a felvonulás egyik szervezője, Kürti Gábor, hogy milyen példák hatására kezdtek lobbizni a BKV-nál és a Városházán.

"Kiszámoltuk, hogy egy ilyen program nagyjából 10 millió forintjába kerül a BKV-nak, ami a pozitív üzenethez képes nagyon kevés. Mostanában csak negatív dolgokat lehet hallani a közlekedési vállalatról, hogy lerobbannak a villamosok, zsúfoltak a járművek. De arról, hogy a tömegközlekedés az egyik, hosszútávon is működő megoldás a városi közlekedésben, kevés szó esett mostanáig. Ezért hasznos ez a kezdeményezés" - mondta a szervező.

László János, a kerékpáros klub elnöke hozzátette, a programhoz a szervezet ingyenes kerékpártárolókkal is hozzájárul, amelyeket közlekedési csomópontokban állítanának fel.

Andrássy út gyalogosoknak

A lobbinak köszönhetően a főpolgármester a mai sajtótájékoztatón bejelentette, a főváros anyagilag segíti meg a BKV-t, hogy ezen a pénteki napon ingyenesen lehessen tömegközlekedni.

A mobilitási hét erősítéseként két napig, szeptember 17-én és 22-én csak gyalogosok vehetik igénybe az Andrássy utat, derült ki a sajtótájékoztatón.

Budapest egyébként díjat is nyert, többek közt az autómentes napi kerékpáros felvonulásának köszönhetően. A Fővárosi Önkormányzat elnyerte az Európai Mobilitási Hét 2006 legjobbjainak járó díjak egyikét. A nyerteseket egy független szakértőkből álló zsűri választotta ki 12 európai ország helyi önkormányzatainak pályázatai közül. Budapest mellett Koppenhága és Koprivnica került a legjobb három közé.