Gusztáv
3 °C
6 °C

Ingyenes lesz a BKV egy napig

2006.09.11. 17:19
Azok akik idén nem a kerékpárt vagy a gyaloglást választják az autómentes napon, ingyen próbálhatják ki, hogyan képzelik el sokan az élhető nagyvárost. Szeptember 22-én ingyenes lesz a tömegközlekedés.

"Évek óta könyörgünk a városvezetésnek az autómentes napi ingyenes közlekedésért, és idén végre sikerült célt érnünk" - vázolta fel a Kerékpáros Klub elnöke a BKV-val kötött megállapodás hátterét.

Demszky Gábor ma ugyanis bejelentette, a szeptember 22-i autómentes napon ingyen közlekedhetnek azok, akik nem szállnának biciklire.

Brüsszel-Budapest-Koppenhága

A 36 európai országban, Kanadában és Japánban rendezett demonstráció napján nem tilos az autóhasználat, erre mindenhol csak kérik az embereket. Míg azonban az európai városokban ezen a napon sokkal kevesebb autós indul útnak, Budapesten sokáig az okozott problémát, hogy a legtöbben nem akarták otthon hagyni autójukat. A várost megkerülő, és több tízezer kerékpárost megmozgató kerékpáros felvonulás miatt így hatalmas dugók alakultak ki.


Az áprilisi biciklis felvonulás
A helyzet most áprilisban változott meg. A rekordméretű, 32 ezer biciklis részvételével zajló felvonulás napján láthatóan kevesebb autó járt az utakon, de egyre erősödött az a vélemény is, hogy kárpótolni kell azokat, akiknek autó nélkül kell eltölteni egy napot, és nem tudnak vagy akarnak biciklire ülni.

"Brüsszelben vagy Koppenhágában ezen a napon ingyenes a közlekedés, hogy mindenkit be lehessen vonni az autómentes napba" - mondta el a felvonulás egyik szervezője, Kürti Gábor, hogy milyen példák hatására kezdtek lobbizni a BKV-nál és a Városházán.

"Kiszámoltuk, hogy egy ilyen program nagyjából 10 millió forintjába kerül a BKV-nak, ami a pozitív üzenethez képes nagyon kevés. Mostanában csak negatív dolgokat lehet hallani a közlekedési vállalatról, hogy lerobbannak a villamosok, zsúfoltak a járművek. De arról, hogy a tömegközlekedés az egyik, hosszútávon is működő megoldás a városi közlekedésben, kevés szó esett mostanáig. Ezért hasznos ez a kezdeményezés" - mondta a szervező.

László János, a kerékpáros klub elnöke hozzátette, a programhoz a szervezet ingyenes kerékpártárolókkal is hozzájárul, amelyeket közlekedési csomópontokban állítanának fel.

Andrássy út gyalogosoknak

A lobbinak köszönhetően a főpolgármester a mai sajtótájékoztatón bejelentette, a főváros anyagilag segíti meg a BKV-t, hogy ezen a pénteki napon ingyenesen lehessen tömegközlekedni.

A mobilitási hét erősítéseként két napig, szeptember 17-én és 22-én csak gyalogosok vehetik igénybe az Andrássy utat, derült ki a sajtótájékoztatón.

Budapest egyébként díjat is nyert, többek közt az autómentes napi kerékpáros felvonulásának köszönhetően. A Fővárosi Önkormányzat elnyerte az Európai Mobilitási Hét 2006 legjobbjainak járó díjak egyikét. A nyerteseket egy független szakértőkből álló zsűri választotta ki 12 európai ország helyi önkormányzatainak pályázatai közül. Budapest mellett Koppenhága és Koprivnica került a legjobb három közé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!