Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Beszólt a kegyvesztett főpolgármester-helyettes

2005.11.24. 16:32
A csepeli szennyvíztisztító beruházást bírálta Atkári János főpolgármester csütörtökön, a Fővárosi Közgyűlésben. Demszky Gábor jobbkezét a Fidesz faggatta, és nem kímélte a koalíciót.

Frappáns ötlettel állt elő a városházi ellenzék a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki interpellációs időszakában. Azt az Atkári Jánost kérdezték, aki kvázi ellenzékiként, hatásköreitől megfosztva, de az önkormányzati törvény sajátosságait kihasználva főpolgármester-helyettes ma is Budapesten.

Atkárit Deák András, a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának elnöke interpellálta a Csepelen tervezett központi szennyvíztisztító telepről. Ez egy több százmilliárd forintos nagyságrendű beruházás, amelyért elképesztő érdekcsoportok mozdultak már meg eddig is, vélekednek a közgyűlés folyosóin. Deák szerint a beruházás jelentős késésben van, és így az EU-támogatás is veszélybe kerülhet. Április óta nem sikerült például egyetlen szerződést sem megkötni a projektből, mindössze egy "kétes PR-ügy" van a legközelebb a lezáráshoz Deák szerint.

Deák ezért felvetette a felelősség kérdését, azt, hogy miért késik ennyire a csepeli beruházás. Atkári válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy ő több hónapja felszólalt a közgyűlésben és ugyanezekre a veszélyekre figyelmeztetett.

Atkári több közbeszerzési anomáliára is felhívta a figyelmet. Így például szerinte maga a központi telep építése igen komoly problémákat vet fel. "Így az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó pályázóval való tárgyalás eleve előnytelen a kiíró számára, és a legkomolyabban számolni kell az ajánlattevő ebből adódó feltételezhető magatartásával" - fogalmazott a hatásköreitől megfosztott városvezető. Atkári szerint két súlyos kockázat van az ügyben: az egyik az időkényszer, amely az EU-támogatásért folytatott versenyben lépett fel, a másik pedig a "puha kiírói magatartás" a tárgyalásokon, s ennek nyomán "előnytelen feltételek mellett való szerződés".

Atkári szerint szinte biztos a végleges határidő csúszása a kivitelezésben, de például a szennyvíztisztító PR-tendere is számos gondot vet fel, és az sem kizárt, hogy a főváros számára kedvezőtlenül fejeződik be az ügy, és ekkor tovább halogatódik ez a kérdés is.

Furcsa helyzetet teremtett, hogy a két, gyakorlatilag ellenzéki pozícióban lévő városházi politikus párbeszéde után a Fővárosi Közgyűlés végül minősített többséggel elfogadta Atkári súlyosan bíráló válaszát. Ennek oka az, hogy a szocialista-szabad demokrata városatyák nem akarták, hogy az elutasítás esetén vizsgálóbizottságot kelljen felállítani a csepeli szennyvíztisztító körül feltételezett sokmilliárdos lobbizgatás miatt.