Erzsébet
1 °C
4 °C

Demszky: A város működik

2008.04.18. 15:11
A főpolgármester köszönetet mondott a budapestieknek türelmükért és bölcsességükért és sajtótájékoztatóján jelentette be, szombaton kezdenek tárgyalni a kormánnyal a BKV hosszú távú finanszírozásának rendezéséről. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes arra kérte a BKV-s szakszervezeteket az érettségiző diákokra való tekintettel május 1-e és június 30-a között semmiképp se sztrájkoljanak.

Demszky Gábor főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a budapestieknek, hogy türelemmel és bölcsességgel viselik minden idők eddigi leghosszabb budapesti közlekedési sztrájkját. A városvezető szerint Budapestnek teljesen le kellett volna állnia, ehhez képest - bár sokan szabadságot vettek ki - a város mégis működik.

A főpolgármester szerint Magyarország sokat veszített a munkabeszüntetésen, mert a 23000 milliárdos GDP 40 százaléka Budapesten és agglomerációjában termelődik. Ez naponta 25 milliárd forintot jelent, ha csak 10 százalékkal vetette vissza a termelést a mai sztrájk, már az is két és félmilliárd forint veszteség.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A főpolgármester úgy ítélte meg a sztrájk elkerülhető lett volna, ha a szakszervezetek kicsit rugalmasabbak. Úgy látja az érdekvédők, minden fontos követelését telesítették, például az inflációt meghaladó mértékű bérfejlesztés volt, ráadásul a BKV-dolgozók az átlagnál jobban is keresnek. Megemlítette, a követelések része volt, hogy ne legyen csoportos létszámleépítés, amitől elálltak, illetve a paraméterkönyv végrehajtását is felfüggesztették. Hozzátette, azt is vállalták, június 30-áig hosszú távon megoldják a közlekedési társaság finanszírozását, ám ez az ígéret sem volt elegendő a munkabeszüntetés elmaradáshoz.

Demszky Gábor a BKV helyzetét a megoldatlan finanszírozásában látja, úgy gondolja nem igaz az, hogy azért került volna a társaság nehéz helyzetbe, hogy a főváros nem ad pénzt a működésre. Demszky érzékeltette, az állam 114 milliárdot, a főváros pedig csaknem 150 milliárd forintot adott az utóbbi öt esztendőben a BKV-nak.

A főpolgármester úgy látja, a helyzetet rendezhetnék azzal, ha a személyi jövedelemadó jelentőserbb hányada maradna Budapesten. Mint mondta jelenleg alig 2,5 milliárd forint ebből Budapest bevétele, pedig '90-ben még száz százalék volt a helyben maradó szja. Demszky úgy gondolja, már a húsz százalék is elegendő volna ahhoz, hogy a BKV-t finanszírozni lehessen.

Demszky ismertetése szerint a szombaton, a kormánnyal kezdődő tárgyalásokon azt fogják felvetni, hogy maradjon több szja Budapesten, szorgalmazni fogják, hogy a MÁV-hoz hasonlóan a gázolaj jövedéki adóját is visszatérítsék, illetve például olcsóbb árammal is jelentőset tudnának spórolni, ha az MVM kedvezményt adna.

A BKV-t és a MÁV-ot összehasonlítva Demszky elmondta, míg a MÁV-nak 2007-ben 154 millió, addig a BKV-nak 1,3 milliárd utasa volt. Ehhez képest a BKV 32,5 milliárdot, a MÁV viszont 166 milliárd forintot kapott. Szerinte a MÁV-nál egy utaskilométerre 20, míg a BKV-nál hat forint jut.

Demszky Gábor beszélt arról is, megoldatlan az agglomerációs járatok közlekedtetése miatti veszteség finanszírozása is, ami ugyancsak megoldásra váró feladat. Csak a HÉV közlekedtetése évi négymilliárdos veszteséggel jár.

Horváth Csaba humánpolitikai főpolgármester-helyettes arról beszélt, jól vizsgáztak a sztrájk ellenére az egészségügyi intézmények és a gyógyítás színvonalán egyáltalán nem látszik meg a munkabeszüntetés. Közlése szerint nem volt péntekre általános iskolai szünet, így a 130 fővárosi oktatási intézmény felében volt tanítás, a másik felében pedig nem. Az ioksolák zömében az elmaradt órákat szombaton pótolják. A politikus arra kérte a BKV-sokat az érettségiző diákokra tekintettel május 1-e és június 30-a között ne sztrájkoljanak.

Ikvai-Szabó Imre arról beszélt a tájékoztatón, hogy reményeik szerint a szombati, államtitkárokkal folytatandó megbeszélsket a miniszterekkel való egyeztetés követi majd és június 30-áig egy szerződésben rögzítenék a BKV hosszú távú finanszírozásának részleteit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?