Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Órák óta nem emelkedett a Duna vízszintje

2007.09.11. 16:54
Bár korábban szerdára várták a Duna budapesti tetőzését, most jó esély látszik arra, hogy kedden este megáll a folyam áradása. Órák óta 692 centi a Duna víz állása. Péntekre szabadulhatnak fel a rakpartok.

Kedden este várhatóan 705 centiméternél tetőzik a Duna Budapestnél - jósolta sajtótájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester. A tájékoztatót egy teherautón tartották, ami az elöntött budai rakparton a Margit hídtól a Halász utcáig, majd vissza közlekedett.

Pénteken kora este azt közölték az illetékesek, hogy órák óta nem emelkedett a Duna vízszintje Budapestnél, továbbra is 692 centimétert mértek a szakemberek. Az órák óta állandó vízszint ellenére még mindig nem lehet azt mondani, hogy a fővárosban tetőzött volna a Duna, mivel egy-két centimétert még emelkedhet a dél óta mért érték - tette hozzá Magyarics András.

A Duna felső szakaszán már megkezdődött a folyó apadása. A védvonalak hossza 593 kilométer, de ebből csak mintegy 26 kilométeren van harmadfokú készültség: a Szigetköz egy részénél, illetve a Lajta mentén. A Duna alsó szakaszán első fokú a készültség.

A Fővárosi Vízművek kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tavalyi árvíz tapasztalatai alapján jelentős árvízvédelmi intézkedésekkel biztosították a vízbázisok védelmét, ennek ellenére folyamatosan figyelik a folyó vízszintjének alakulását, és szükség esetén azonnal intézkednek.

A főpolgármester délutáni tájékoztatójáén arról is beszélt, hogy nagyon lassú az apadás, de ő személy szerint arra számít, hogy péntekre valamennyi rakpartszakaszt meg tudják nyitni a forgalom előtt. Elmondta, hogy a rakpartok lezárása miatt rossz a forgalmi helyzet a fővárosban, nagyok a dugók.

"A reményt az jelenti, hogy estétől elkezd apadni a folyó, így folyamatosan tudják felszabadítani a rakpartokat mindkét parton" - tette hozzá. Úgy tűnik - mondta -, hogy a Duna egész vízgyűjtő területén nem várható jelentős eső, így az árhullám mindenütt levonulóban van.

Közölte azt is, hogy az észak-pesti térségben több út felújítása zajlik párhuzamosan, ezek önmagukban is közlekedési problémákat okoznak, ezért kiadta az utasítást, hogy ahol lehet, egyezzenek meg a kivitelezőkkel arról, hogy a következő napokban függesszék fel a munkálatokat. A Váci út egy rövid szakaszán ez meg is történt.

A kivitelezőkkel folyó tárgyalások bonyolultak, mivel a munkák elhúzódása kötbér kifizetésével jár, ezért a tárgyalások sok időt vesznek igénybe.

A sajtótájékoztatón kiosztott írásos anyagból kiderült, hogy a III. kerületben Óbuda-Békásmegyer védelmi bizottsága soron kívüli ülést tartott, ahol az elöntéssel veszélyeztetett Római-parti szakasz 730 centiméterig való védelméről döntöttek, a védműveket homokzsákokkal magasítják. A polgári védelem összesen 40 ezer homokzsákot és egyéb szükséges eszközöket szállított ki a leginkább veszélyeztetett térségbe.