Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Vita az óbudai fakivágásokról

2006.11.27. 22:22
Az óbudai polgármester leállíttatta a fakivágásokat, amelyeket a főváros cége végzett a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére. A Főkert vezetője szerint az augusztus 20-aihoz hasonló tragédiákat akarják megelőzni az elöregedett fák kivágásával.
Bús Balázs, az októberben Tarlós István helyére megválasztott kerületi vezető hangsúlyozza: az önkormányzat nem ellenzi az életveszélyes fák kivágását, ugyanakkor felszólítják a Fővárosi Önkormányzatot, hogy adjon tájékoztatást az intézkedés szakmai indokoltságáról, továbbá - a korábbi gyakorlatától eltérően - vállaljon kötelezettséget a kivágott fák pótlására.

Felfüggesztette a fakivágást

Bús szerint így elkerülhető a város zöld felületének folyamatos pusztulása. "Ameddig ez nem történik meg, addig polgármesterként a fakivágást felfüggesztetem" - közölte az Indexszel a III. kerület első embere.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Kocsis Lászlót, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját. Kocsis éppen Óbudán járta végig a fővárosi kezelésben lévő fasorokat, amelyeket munkatársai igazságügyi szakértők bevonásával korábban már felmértek, és akkor negyven fa esetében úgy vélték: veszélyes lenne, ha nem vágnák ki azokat.

130 veszélyes fa Óbudán

Kocsis szerint összesen 130 óbudai fát érintenek a Főkert munkálatai - erről október 9-én írásban tájékoztatták az óbudai polgármesteri hivatalt, ezért meglepődött Bús Balázs mostani rendelkezésén a Főkert vezetője. (Óbudán a Főkert összesen 2200 fa fenntartásáért felel, ezen kívül persze a kerülethez is tartoznak fasorok.)

A 130-ból negyven fa volt a legveszélyesebb állapotban. Ha jövőre ismét egy az idei augusztus 20-aihoz hasonló vihar érné a fővárost, akkor ezek nem biztos, hogy kibírnák a terhelést - magyarázta Kocsis.

Kétféle okból bírálják őket

Emlékezetes, hogy ellenzéki politikusok korábban éppen azért bírálták a fővárost, mert a nemzeti ünnepen az elöregedett, elkorhadt fák nem bírták az erős szelet, és rádőltek a Duna-parton összegyűlt emberekre. Kocsis tudja, hogy a Főkertet két okból szokták bírálni: ha fát vágnak, illetve ha nem vágnak fát.

Kocsis szerint Budapesten félmillió fát kezelnek az önkormányzatok, ezek közül 27 ezer tartozik a fővároshoz, a kiemelt jelentőségű fasorokban, ligetekben (Városliget, Margitsziget). Ezek közül 1000-1300 fa állapotát ítélték veszélyesnek a szakértők. Eddig három helyen érkezett panasz a fakivágások, illetve ifjító metszések miatt, de mindhárom esetben kezelni tudták a problémákat - mondta a vezérigazgató.

A fővárosi fák hatvan százaléka elöregedett

Kocsistól megtudtuk, hogy Budapest fáinak 60 százaléka elöregedett, tehát 50 évnél idősebb. Vannak olyan fasorok, amelyeket még a millennium évében telepítettek, de a másik nagy fásítási periódus a második világháború után volt.

A városi fák a sózás, a levegőszennyezés, illetve a gyakori közműberuházások miatt nagyon sokat károsodnak. A vezetéképítések során sokszor átvágják a gyökereiket, így ezek a fák gyakran veszélyes állapotban vannak. Az egész Budapestre kiterjedő munkákkal ezért most a legkritikusabb helyeken avatkoznak be - magyarázta.