Mátyás
-6 °C
1 °C

Téglafallal a melegbár és a polgármester ellen

2005.09.27. 13:33
A Fidesz képviselői szerint Steiner Pál V. kerületi polgármester tehet arról, hogy nem történik semmi a Belgrád rakpart 9. ügyében. A világörökség részét képező épületre engedély nélkül húzott fel három szintet a házban üzemelő melegklub tulajdonosa.

Tiltakozásul téglafalat épített kedden az V. kerületi önkormányzat elé a hivatal fideszes képviselője és alkalmi kőműves segítői. A falazást az váltotta ki, hogy a Belgrád rakpart 9. számú ház tetejére - amelyben a Capella melegbár üzemel - a tulajdonos engedély nélkül húzott fel három emeletet.


Tekintse meg képeinket!

"Tarthatatlan az az állapot, hogy ezt a jogsértést két éve nem tudja megszüntetni a kerület vezetése" - mondta Puskás András, a Fidesz kerületi frakcióvezetője. A képviselő szerint Steiner Pál, az V. kerület MSZP-s polgármestere tehet mindenről, ráadásul megpróbálja saját felelősségét elfedni.

A képviselőtestület ugyanis megszavazott 15 millió forintot a bontásra, de nem történik semmi, mondta a fideszes képviselő. A Belgrád rakparti épületből közfalakat is kiütöttek, ami a szomszédos házakat is veszélyeztetheti.

Miután mindezt elmondták, tiltakozásul falazni kezdtek a képviselők az önkormányzat előtt. Az ingatag téglafallal azt akarták szimbolizálni, hogy ebben a városban bárki bármit építhet.

A tiltakozástól két méterre az MSZP kerületi vezetői türelmesen megvárták a falazást, majd elmondták hogy az utca nem a politizálásra való, és a Fidesz kampányterepnek tekinti a kerületet.

"Kétségtelenül nagyon jópofa performance ez, de arra biztatja a polgárokat, hogy hasonló jogsértéseket kövessenek el" - mondta azPócs Dániel, az MSZP V. kerületi elnöke. Az MSZP-t természetesen zavarják a Belgrád rakparton történtek, de a bírósági ügy befejezéséig Steiner Pál nem tud mit tenni, tette hozzá az MSZP-elnök.

A Belgrád rakpart 9-es számú ház azé a Birta László nevű vállalkozóé, aki a melegek körében népszerű mulatóhelyet, a Capellát is üzemelteti. Az Első Magyar Meleg Alapítvány képviselője a környék lakói szerint "meleg vigalmi negyed" kialakítására törekszik.


Klikk a képre!

A házzal azonban nem ezért foglalkoznak a hatóságok, hanem mert Birta engedély nélkül húzott a rakpart részeként a világörökséget képező, 1895-ben épült házra három emeletet, lefedte udvarát, és mélyítette pincéjét. A V. kerületi építési hatóság fellépése ellen - amely például hatósági erővel aládúcoltatta a megbontások miatt elgyengült alsó szinteket - a tulajdonos elfogultságot jelentett be, így az ügyet a VII. kerület hatáskörébe helyezte át a közigazgatási hivatal.

Az emeletráépítést azonban senki nem tudta megakadályozni, bár kivitelezés közben gyakran tartottak helyszíni szemlét, felszólították a vállalkozót a munkák leállítására, s többször megbírságolták, összesen mintegy félmillió forintra.